Chikungunya (infecţie virală)


General sau altele | Medicină generală | Chikungunya (infecţie virală) (Disease)


Chikungunya este un arbovirus transmis de ?ân?ari din genul Aedes. Aceasta este comun in Africa si Asia.

Simptomele de Chikungunya includ febra, artralgii debilitante cunoscute sub numele de dureri articulare, umflarea articulatiilor, rigiditatea articulatiilor, dureri musculare numite mialgie, dureri de cap, roseata in ochi si sensibilitate la lumina, oboseala sau slabiciune, greata, varsaturi si eruptie pe membre si trunchiuri. In unele infectii, nu exista simptome vizibile si acest comportament este observat mai ales la copii. Febra acuta Chikungunya de obicei dureaza de la cateva zile la cateva saptamani, dar unii pacienti au oboseli prelungite pe o durata de mai multe saptamani.

In plus, unii pacienti au raportat dureri articulare, artrita care pot dura saptamani sau luni. Alte simptome cum ar fi durerea articulare, dureri de cap intense, insomnie si un grad extrem de prostratie, de asemenea, au o perioada variabila de durata.

Cauze si factori de risc

Virusul se transmite de la om la om prin muscaturile de tantari infectati de sex feminin. Factorii de risc pentru boala Chikungunya includ: persoanele in varsta, persoanele fara adapost, calatorie in tara nedezvoltata. Orice afectiune care provoaca o slabire a sistemului imunitar, cum ar fi: diabetul zaharat, transplant de organe, chimioterapia, SIDA.

Diagnostic si Tratament

Chikungunya este diagnosticata prin analize de sange ELISA. Cele mai eficiente mijloace de prevenire sunt protectia impotriva contactului cu tantarii si control al tantarilor, cum ar fi creme, camasi cu maneci lungi si pantaloni lungi, plase la ferestre si usi pentru a mentine tantari afara.

Nu exista tratamente specifice pentru Chikungunya, si nici un vaccin nu este in prezent disponibil.

...