Ficat gras acut de sarcină


Abdomen | Obstetrică și Ginecologie | Ficat gras acut de sarcină (Disease)


descriere

Ficatul gras acut de sarcina (FGAS) este o complicatie grava caracterizata prin steatoza microveziculara în ficat. Desi fiziopatologia exacta a FGAS se cunoaste ca este unica pentru sarcina. Nu pare a fi o predilectie pentru orice zona geografica sau de rasa. Acesta este mai frecvent observat la femeile primipare decât la femeile multipare.

Simptomele includ greata si varsaturi, dureri abdominale, îngalbenirea pielii si a ochilor (icter), sete frecventa (polidipsie), urinare crescuta (poliurie), dureri de cap, iar starea mentala alterata.

Cauze si factori de risc

Cauza obisnuita a FGAS este considerata a fi cauza unei disfunctii mitocondriale, în oxidarea acizilor grasi care conduc la o acumulare în hepatocite. Infiltrarea de acizi grasi provoaca insuficienta hepatica acuta si acest lucru duce la cele mai multe dintre simptomele care se prezinta, în aceasta conditie.

Diagnostic si Tratament

Testele de laborator ale FGAS includ zahar din sânge (hipoglicemie), enzime hepatice crescute, si scaderea numarului de trombocite din sânge.

Tratamentul initial implica managementul de sustinere cu fluide intravenoase, glucoza intravenos si produse din sânge, plasma proaspata congelata inclusiv si crioprecipita. În timp ce anomaliile de laborator pot persista dupa nastere, în cazuri rare, pacientii pot evolua pâna la insuficienta hepatica cu nevoia de transplant de ficat. FGAS netratata poate duce la insuficienta hepatica complet, sângerare din cauza coagularii deficitare a sângelui si moartea mamei si a fatului.

...