Obezitate infantilă


General sau altele | Pediatrie | Obezitate infantilă (Disease)


Obezitatea infantila este caracterizata de excesul de grasime corporala. Aceasta conditie tulbura sanatatea copilului. Obezitatea infantila este o tulburare ingrijoratoare, deoarece duce la alte probleme de sanatate ce apar in viata adulta, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala si colesterolul ridicat.

Cauze si factori de risc

Cauzele obezitatii sunt complexe si includ factori biologici, genetici, de comportament si culturali. Obezitatea in copilarie si adolescenta poate fi legata de: obiceiurile alimentare nesanatoase, supraalimentarea sau mancatul excesiv, lipsa de exercitiu; istoric familial de obezitate; boli medicale, cum ar fi si probleme neurologice si endocrine, medicamente, steroizi, unele medicamente psihiatrice; evenimente stresante de viata sau schimbari care pot include separari, divort, mutari, decese, abuz, probleme familiale, stima de sine scazuta, depresie sau alte probleme emotionale.

Consecintele fizice ale obezitatii sunt: risc crescut de boli de inima, presiune arteriala, diabet zaharat, probleme de respiratie si probleme cu somnul. Depresie, anxietate, tulburare obsesiv-compulsive pot sa apara, de asemenea,. Unele dintre alte tulburari ar include boli de ficat, pubertate precoce sau menarha, tulburari de alimentatie cum ar fi anorexia si bulimia, infectii ale pielii, si astm.

Diagnostic si Tratament

Deoarece metodele directe de a determina grasimea corporala sunt dificile, diagnosticul de obezitate se bazeaza adesea pe IMC (indicele de masa corporala). Copiii obezi au nevoie de o evaluare amanuntita medicala de catre un medic pediatru sau de familie pentru a lua in considerare posibilitatea unei cauze fizice si pentru a incepe un program de management al greutatii.

Tratamentul include, de obicei, schimbari in dieta copilului si nivelul de activitate fizica. E mai mult ca o schimbare a stilului de viata decat tratament.

...