Chlamydia trachomatis


Pelvis/Bazin | Medicină generală | Chlamydia trachomatis (Disease)


Chlamydia este o infectie cu transmitere sexuala bine cunoscuta,la om, care apare ca urmare a bacteriei Chlamydia trachomatis. Chlamydia afecteaza atat barbatii, cat si femeile de toate varstele, dar este mai frecventa la femei tinere.

La barbati, Chlamydia poate produce simptome similare cu gonoreea, incluzand: senzatie de arsura in timpul urinarii, secretie de la penis sau rect, sensibilitate sau durere testiculara si secretie rectala sau durere.

Chlamydia poate fi asociata cu: alte infectii cu transmitere sexuala, boli inflamatorii pelviene, infectii in apropiere de testicule, prostata, infectii si infectii la nou-nascuti, infertilitate, artrita reactiva.

Simptomele care pot sa apara la femei includ: senzatie de arsura in timpul urinarii, act sexual dureros, dureri rectale sau secretii, simptome ale bolii inflamatorii pelvine, salpingita, inflamatia ficatului similar cu hepatita si sangerare sau scurgeri vaginale.

Cauze si factori de risc

Chlamydia este cauzata de bacterii si este in cea mai mare parte raspandita prin sex vaginal, oral si anal. Este, de asemenea, posibil ca o mama sa transmita Chlamydia la copil in timpul nasterii, provocand pneumonie sau o infectie grava a ochilor la nou nascut.

Daca este lasata netratata, este posibil ca Chlamydia la barbati sa se raspandeasca la testicule ceea ce cauzeaza epididimita, care, in cazuri rare, poate provoca sterilitate.

Diagnostic si Tratament

Diagnosticul se face dupa proba de secretie de col uterin si teste de urina.

Tratamentul uzual pentru Chlamydia sunt antibioticele. Cea mai sigura cale de a preveni o infectie cu Chlamydia este abstinenta, utilizarea prezervativului, limitarea numarului de parteneri sexuali, consulturi periodice.

...