Colangită (conducte biliare infectate)


Abdomen | Medicină de urgență | Colangită (conducte biliare infectate) (Disease)


Colangita este o boala a canalelor biliare la nivelul ficatului. Bila este un lichid produs de ficat care ajuta la digerarea produselor alimentare.

O persoana cu colangita se poate plange de dureri abdominale, in special in partea din dreapta sus a abdomenului, febra, frisoane (tremuraturi incontrolabile), precum si un sentiment de neliniste, stare generala de rau. Unele pot raporta icter (decolorarea galbena a pielii si a albului ochilor), scaune sleioase, urina inchisa la culoare, greata si varsaturi. La varstnici, prezentarea poate fi atipica, ei se pot prabusi in mod direct ca urmare a septicemiei fara a prezenta caracteristicile tipice. Cei cu un stent in ductul biliar, nu pot dezvolta icter.

Cauze si factori de risc

Colangita este favorizata de staza bilei in caile biliare, din cauza obstructiei de diferite cauze. Cea mai frecventa cauza de obstructie la nivelul cailor bilare este litiaza cailor bilare. Pot reprezenta de asemenea cauze: interventiile chirurgicale pe caile biliare, cancerele de cai biliare, chisturile biliare, diferite malformatii. Staza favorizeaza multiplicarea germenilor si aparitia colangitei.

Diagnostic si Tratament

Diagnosticul este confirmat dupa anchetele urmatoarele: test de sange (bilirubina, valorile enzime hepatice, teste functionale hepatice) si imagistica medicala (ecografie abdominala, colangiopancreatografia endoscopica retrograda (ERCP), RMN. Colangita poate pune viata in pericol, si reprezinta o urgenta medicala.

Tratamentul implica medicamente, cum ar fi fluide si antibiotice si procedurile chirurgicale, cum ar fi endoscopie si colecistectomie.

...