Colecistită (infecţie a vezicii biliare)

Abdomen | Gastroenterologie | Colecistită (infecţie a vezicii biliare) (Disease)


Colecistita este o afectiune caracterizata de o inflamatie a vezicii biliare.

Semne si simptome de colecistita pot include: durere severa, constanta in partea din dreapta sus a abdomenului, dureri care radiaza de la nivelul abdomenului la umarul drept sau spate; sensibilitate in abdomen, atunci cand este atins, transpiratie, greata, varsaturi, febra; frisoane, balonare abdominala. Mai multe simptome severe, cum ar fi febra mare, soc si icter indica dezvoltarea unor complicatii, cum ar fi formarea de abcese, perforatii sau colangita ascendenta.

Cauze si factori de risc

In cele mai multe cazuri, colecistita este cauzata de calculi biliari care blocheaza tubul care iese din vezicula. O crestere de bila are loc, ceea ce duce la o inflamatie. Alte cauze ale colecistitei sunt probleme biliare si tumori. Mai putin frecvent, la pacientii cu traume si debilitati, vezica biliara poate deveni inflamata sau infectata in absenta litiazei biliare, si este cunoscuta sub numele de colecistita acuta necalculoasa. Calculi biliari apar mai des la femei decat la barbati si devin mai frecvente cu varsta.

Diagnostic si Tratament

Diagnosticul se face dupa examenul fizic si dupa teste, inclusiv teste de sange (amilaza si lipaza, bilirubina, hemograma completa, teste functionale hepatice) si imagistica medicala (ecografie abdominala, CT, raze X, colecistograma orala, scanarea vezicii biliare) .

Pentru majoritatea pacientilor diagnosticati cu colecistita acuta, tratamentul definitiv este indepartarea chirurgicala a vezicii biliare, colecistectomia. Tratamentul nechirurgical include: antibiotice pentru a lupta impotriva infectiilor, dieta saraca in grasimi (atunci cand produsele alimentare pot fi tolerate) si medicamente pentru durere.

...You can connect with us directly at anytime

You can connect with us through any social network (LinkedIn, Facebook, X/Twitter) - or else Easy & Quick way to connect via email us at « contact@iValueHealth.NET ».