Insuficienţă renală acută (insuficienţă bruscă)


Pelvis/Bazin | Urologie | Insuficienţă renală acută (insuficienţă bruscă) (Disease)


Insuficienta renala acuta (IRA), este o pierdere rapida a functiei renale, care pune viata in pericol.

Urmatoarele simptome pot sa apara cu insuficienta renala acuta: scaderea productiei de urina, umflarea corpului, confuzie, oboseala, greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale, gust metalic in gura. Convulsii si coma pot sa apara IN insuficienta renala acuta foarte severa. IRA poate fi clasificata in 3 categorii generale, dupa cum urmeaza: prerenala - ca un raspuns adaptativ la epuizarea volumului si hipotensiune arteriala severa.

Intrinseca - ca raspuns la prejudicii citotoxice, ischemice, sau inflamatorii la rinichi, cu daune structurale si functionale. Postrenal - de la obstructia urinei. Insuficienta renala este adesea detectate la testele de sange sau urina.

Cauze si factori de risc

Rinichii vor inceta sa functioneze in mod corespunzator in cazul in care alimentarea cu sange este redusa foarte mult. Aceasta reducere se poate datora unei scaderi a tensiunii arteriale asociata cu soc, cum ar fi, dupa sangerare severa, infectie grava, sau un atac de cord.

Insuficienta renala poate rezulta, de asemenea, de la daunele unor tulburari, cum ar fi glomerulonefrita, de substante chimice toxice, sau de medicamente. O alta cauza poate fi un blocaj la nivelul tractului urinar, care cauzeaza ambii rinichi sa se umfle cu urina.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul insuficientei renale acute depinde in parte de cauza si gradul de insuficienta. Primul obiectiv este de a identifica cauza exacta a insuficienta renala, ca va dicta tratamentul. In al doilea rand, gradul in care acumularea deseurilor si a api afecteaza organismul va avea un impact deciziile de tratament cu privire la medicamente si nevoia de dializa.

...