Boală hepatică cronică


Abdomen | Gastroenterologie | Boală hepatică cronică (Disease)


Boala cronica a ficatului, in contextul clinic este un proces de boala a ficatului, care presupune un proces de distrugere progresiva si de regenerare a parenchimului hepatic care duce la fibroza si ciroza.

Simptomele asociate cu boala hepatica cronica depind de nivelul de degenerare in cadrul ficatului. Acestea pot fi: confuzie mentala, icter sever, probleme de coagulare a sangelui, sau hemoragii intestinale, probleme nervoase, cresterea sanilor la persoane de sex masculin, contractii Dupuytren, pierderea parului, insuficienta renala, inrosirea palmelor, lipsa poftei de mancare, contractie testiculare, slabiciune, scadere in greutate, mancarime, calculi biliari, si ascita.

Cauze si factori de risc

Cauzele bolii hepatice cronice poate fi orice afectiune care duce la degradarea treptata si reinnoirea celulelor tesutului hepatic. Factorii de risc cei mai frecventi sunt consumul excesiv de alcool; virusuri transmise prin sange, in special hepatita B si C, si obezitate.

Alte cauze sunt: cauze virale: citomegalovirus (CMV) si virusul Epstein Barr (EBV), toxice si droguri: Amiodarona, Metotrexatul si nitrofurantoina, metabolice: non-alcoolice, boli de ficat gras, hemocromatoza si boala Wilson, boli autoimune: hepatita autoimuna cronica; ciroza biliara primara si colangita sclerozanta primara. De asemenea, persoanele care sufera de malnutritie si cei care au tatuaje sunt la risc de probleme hepatice cronice.

Diagnostic si Tratament

Testarea pentru boli hepatice cronice implica teste de sange, raze x si o biopsie a ficatului. Tratamentul bolii hepatice cronice depinde de cauza. In timp ce unele conditii pot fi tratate cu medicamente, altele pot necesita interventie chirurgicala sau un transplant.

...