Boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC)


Piept | Pneumologie | Boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) (Disease)


Bolile pulmonare obstructive cronice (BPOC) se refera la un grup de boli pulmonare care blocheaza fluxul de aer in timp ce expirati, si cauzeaza o respiratie din ce in ce mai dificila de realizat.

Exista doua forme principale ale BPOC: bronsita cronica, ceea ce implica o tuse pe termen lung, cu mucus si emfizem si provoaca distrugerea plamanilor-a lungul timpului.

In general, simptomele BPOC nu apar pana ce afectiunile pulmonare semnificative au avut loc, si, de obicei, acestea se inrautatesc in timp. Simptomele pot fi urmatoarele: tuse, cu sau fara mucus, oboseala, multe infectii respiratorii; dificultati de respiratie cunoscute sub numele de dispnee, tahipnee, wheezing, senzatie de apasare in piept, respiratie suieratoare sau sunete in plamani auzit printr-un stetoscop, utilizarea activa a muschilor gatului pentru a ajuta respiratia.

Complicatii ale BPOC includ: probleme cardiace (aritmii, hipertensiune arteriala), infectii respiratorii (pneumonie, pneumotorax), depresie, pierderea severa in greutate si malnutritie.

Cauze si factori de risc

BPOC este cauzata de particule nocive sau gaze naturale, cel mai frecvent de tutun de fumat, care declanseaza un raspuns inflamator anormal in plamani.

Alti factori de risc pentru BPOC sunt: expunerea la anumite gaze sau fum la locul de munca; expunerea la cantitati mari de fum pasiv si poluara si utilizarea frecventa a focului de gatit fara ventilatie corespunzatoare.

O tendinta de constrictie brusca a cailor respiratorii, ca raspuns la iritanti inhalatori, este o caracteristica de astm.

Diagnostic si Tratament

Diagnosticul de BPOC trebuie sa fie luat in considerare de orice persoana care are dispnee, tuse cronica sau productie de sputa. vDiagnosticul de BPOC este confirmat printr-un test numit spirometrie care testeaza capacitatea pulmonara. Alte teste includ raze X la piept, computer tomografia (CT), examen sputa si gaze arteriale.

Nu exista in prezent nici un leac pentru BPOC, cu toate acestea, riscul poate fi redus prin renuntarea la fumat, reducerea poluarii aerului mediului, medicatie si terapie cu oxigen.

...