Insuficienţă renală cronică (boală de rinichi)


Partea inferioară a spatelui | Nefrologie | Insuficienţă renală cronică (boală de rinichi) (Disease)


Boala renala cronica (IRC), de asemenea, cunoscuta sub numele de insuficienta renala cronica, este o pierdere accelerata a functiei renale. Functia principala a rinichilor este de a elimina deseurile si excesul de apa din organism, asa ca atunci cand insuficienta renala cronica ajunge la un stadiu avansat, niveluri periculoase de fluide, electroliti si deseuri se pot acumula în organism.

Simptomele pot include: pierderea poftei de mancare, senzatie de rau general si de oboseala, dureri de cap, greata, pierderea în greutate fara a încerca acest lucru, piele anormal de inchisa sau deeschisa, dureri osoase, simptome cerebrale si de sistem nervos; respiratie urat-mirositoare; invinetire rapida , sangerare, sau sange în scaun, sete excesiva, amenoree, insomnie; edem, varsaturi, de obicei dimineata.

Cauze si factori de risc

Cele mai frecvente cauze sunt diabet zaharat, hipertensiune arteriala, si glomerulonefrita. Multe alte boli si conditii pot afecta rinichii, inclusiv: tulburari autoimune (lupus eritematos sistemic si sclerodermie); defecte congenitale ale rinichilor, cum ar fi rinichi polichistic; anumite chimicale toxice; prejudiciu sau traume, pietre la rinichi si infectie, probleme cu arterele care duc în interiorul rinichilor; unele medicamente pentru durere si medicamente de cancer, nefropatie de reflux, alte boli de rinichi.

Potentialele complicatii pot include: retentie de lichide în plamani, cunoscute sub numele de edem pulmonar, o crestere brusca a nivelului de potasiu din sange numite hiperpotasemie; boli de inima si vase de sange; oase slabe si un risc crescut de fracturi osoase, anemie, impotenta, convulsii, raspunsul imun scazut, pericardita, complicatii ale sarcinii, daune ireversibile la rinichi, care necesita dializa sau în cele din urma, nevoia de un transplant de rinichi pentru a supravietui.

Diagnostic si Tratament

Teste care pot fi facute sunt: teste de sange si urina, imagistica de testare: CT, RMN si biopsie de rinichi. Este important sa se diferentieze de insuficienta renala acuta (IRA), deoarece aveaasta poate fi reversibila.

Tratamentul consta în masuri de control pentru a ajuta la semnele si simptomele de insuficienta renala cronica, pentru a reduce complicatiile, si încetini progresul bolii.

...