Cefalee cluster (în ciorchine)


Cap | Neurologie | Cefalee cluster (în ciorchine) (Disease)


Durerea de cap cluster este o afectiune caracterizata printr-un grad crescut al durerii, care este aproape intotdeauna doar pe o parte a capului. Atacurile pot aparea de la 1 saptamana la 1 an, seaparate de perioade fara durere, care dureaza de cel putin 1 luna, posibil chiar mai mult.

Durerea apare pe o parte a capului si poate fi descris ca: arsura, ascutita si severa.

Semnele si simptomele tipice ale unei dureri de cap cluster includ: dureri chinuitoare, in general, situate in sau in jurul ochilor, dar pot radia spre alte zone ale fetei, sensibilitate a capului, gatului si umerilor; lacrimare excesiva, inrosire a ochiului pe partea afectata , transpiratii, paloarea pielii, umflaturi in jurul ochilor pe partea afectata a fetei, dimensiunea pupilei redusa; caderea pleoapei.

Cauze si factori de risc

Cauza exacta este necunoscuta, dar anomaliile in hipotalamus ar putea juca un rol. Spre deosebire de migrena si dureri de cap de tensiune, durerile de cap cluster, in general, nu sunt asociate cu factori declansatori, cum ar fi produsele alimentare, modificari hormonale sau stres.

Urmatoarele pot declansa atacuri de dispersie: consumul de alcool si fumatul; altitudini mari (calatoria cu avionul); lumina puternica (inclusiv lumina soarelui); efort; caldura (vreme caniculara, bai calde); anumite medicamente; cocaina.

Diagnostic si Tratament

Teste, cum ar fi examenul fizic si RMN a capului, pot fi necesare pentru a exclude alte cauze ale durerilor de cap. Nu e nici un leac pentru dureri de cap de tip cluster.

Scopul tratamentului este de a ajuta la reducerea severitatii durerii, scurta perioada de dureri de cap si de a preveni atacurile.

...