Coarctaţie de aortă


Piept | Cardiologie | Coarctaţie de aortă (Disease)


Coarctatie de aorta este o afectiune congenitala in care aorta se ingusteaza in zona in care se introduce canalul arterial.

Exista trei tipuri de: coarctatie preductala - este ingustarea proximala de canalul arterial; coarctatie ductal - reprezinta ingustarea ce apare la introducerea canalului arterial, coarctatie postductal - presupune ingustarea distala de insertia canalului arterial.

Simptomele coarctatiei de aorta depind de gravitatea bolii. Bebelusii cu coarctatie severa de aorta incep, de obicei, avand semne si simptome cum ar fi: culoare pala a pielii, iritabilitate, transpiratie abundenta si dificultati de respiratie la scurt timp dupa nastere. Netratata, coarctatia aortica la copiii poate duce la insuficienta cardiaca si deces. In cazurile mai usoare, simptomele nu se poate dezvolta pana in adolescenta.

Semne si simptome la copiii mai mari si adulti pot include: hipertensiune arteriala, dificultati de respiratie, in special in timpul exercitiului fizic, dureri in piept, picioare reci, ameteli sau lesin, dureri de cap, slabiciune musculara, crampe musculare sau picioarele reci si sangerari nazale.

Cauze si factori de risc

Coarctatia de aorta este in general prezenta la nastere, congenitale, cum ar fi sindromul Turner si de multe ori apare impreuna cu alte defecte cardiace, cum ar fi valva aortica bicuspida, defect in care un singur ventricul este prezenta, defect septal ventricular.

Complicatiile care pot aparea inainte, in timpul, sau imediat dupa interventia chirurgicala includ: hipertensiune arteriala, accident vascular cerebral, ruptura de aorta, boli coronariene premature- ingustarea vaselor de sange care alimenteaza inima si anevrism cerebral.

Diagnostic si Tratament

Teste pentru a confirma diagnosticul de coarctatie de aorta includ: raza X la piept, ecocardiografie, electrocardiograma (ECG), Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), tomografia computerizata (CT), angiograma.

Tratamentul este conservator in cazul in careeste asimptomatica, dar poate necesita rezectie chirurgicala a segmentului ingust in cazul in care exista hipertensiune arteriala.

...