Abuz de cocaină


Cap | Psihiatrie | Abuz de cocaină (Disease)


Cocaina este un alcaloid tropan cristalin, care este preparat din frunzele plantei coca. Cocaina este un stimulent puternic al sistemului nervos. Efectele sale pot dura de la 15-30 de minute la o ora, in functie de calea de administrare.

Cauze si factori de risc

Cocaina accentueaza sentimentul de bunastare si euforie, energie si activitate motorie, sentimente de competenta si sexualitate. Utilizatorii care au experiente placute raporteaza diferite grade de euforie, energie crescuta, entuziasm, si sociabilitate, foame si oboseala redusa; un sentiment marcat de rezistenta fizica si mentala crescuta, senzatie scazuta de durere; pupile dilatate, greata, varsaturi, dureri de cap, vertij. Cu sau chiar fara cantitati crescute de cocaina, acestea pot progresa la excitare, nestatornicie, instabilitate emotionala, agitatie, iritabilitate, anxietate, incapacitatea de a sta in continuare, transpiratii reci, tremor, convulsii de muschi mici.

Cocaina poate fi abuzata intr-o serie de moduri diferite: inhalata pe nas, fumat sau injectare. Dependenta de cocaina este marcat de utilizarea repetata a medicamentului ce duce la dependenta. Pentru utilizator, aceasta inseamna ca mai mult de droguri trebuie sa fie luate pentru a se simta aceleasi odata resimtite la o doza mai mica. In plus fata de toleranta crescuta, dependenta psihologica de cocaina dezvolta provoaca utilizatorul sa devina preocupat, chiar obsedat de drog, si va elimina multe activitati si prieteni care nu includ consumul de droguri.

Diagnostic si Tratament

Din fericire, tratamentul abuzului de cocaina poate fi foarte eficienta daca pacientul doreste renuntarea la dependenta.

...