Urticarie la frig


Piele | Alergie şi Imunologie | Urticarie la frig (Disease)


Urticaria la rece, ceea ce inseamna in esenta, urticaria la frig este o alergie in care papule (urticarie) sau ridicaturi mari rosii se formeaza pe piele dupa expunerea la un stimul rece.

Semne si simptome pot include: urticarie, mancarimi rosiatice (pustule) pe zona de piele pe care a fost expusa la frig, umflarea mainilor atunci cand tineti obiecte reci; umflarea buzelor in contact cu alimente reci; in cazuri rare, umflare severa a limbii si a gatului, care poate bloca respiratia cauzand edem faringian.

Semne si simptome ale unei reactii severe includ: lesin, frisoane, batai rapide ale inimii si umflarea membrelor sau a trunchiului. O reactie severa, a intregului corp la frig, cum ar fi inotul in apa rece poate duce la lesin, soc si chiar moarte.

Urticaria la rece poate duce la o potentiala reactie sistemica grava, sau chiar fatala, precum soc anafilactic. Persoanele cu urticarie la frig necesita purtarea de o forma injectabila de epinefrina.

Cauze si factori de risc

Cauza urticariei la rece nu este clara. Anumite persoane par a avea celulele prea sensibile ale pielii, fie din cauza unei trasaturo mostenite sau cauzata de un virus sau de alte boli. Expunerea la frig declanseaza eliberarea histamina si alte de substante chimice ale sistemului imunitar in piele.

Diagnostic si Tratament

Diagnosticul este de obicei obtinut de un alergolog sau de alt practician autorizat in urma efectuarii unui test la rece. Tratamentul cel mai important este pastrarea caldurii. Medicamentele pot ajuta la prevenirea si reducerea simptomelor.

...