Colică


Abdomen | Medicină generală | Colică (Disease)


Unii copii trec printr-o perioada cu plansete inexplicabile si regulate in fiecare zi. Acest lucru se intampla de obicei intre prima perioada de doua saptamani si 16 saptamani. Aceste episoade de plans pot dura timp de trei ore sau mai mult si apar mai ales in dupa-amiaza si seara. Copilul pare sa fie sufera de dureri abdominale. Colicile pot afecta aproximativ unul din trei copii. De obicei, parintii incearca sa tina copii in brate pentru a calma plansul, dar aceasta nu functioneaza.

Cauze si factori de risc

Colica este o boala care afecteaza unii copii in primii trei-patru luni de viata. Acesta este caracterizat prin regula de trei: plans timp de cel putin trei ore pe zi, mai mult de trei zile pe saptamana, trei saptamani sau mai mult. Ea poate fi foarte stresanta si frustranta pentru parinti. Colica, de obicei, incepe brusc, cu strigate mari si plans continuu.

Diagnostic si Tratament

Un copil cu colici plange este iritat, si are de multe ori un abdomen rigid si isi ridica picioarele. Supraalimentarea, sucuri nediluate, alergii alimentare, si stresul pot agrava colicile. Colicile, de obicei, dureaza pana la a treia sau a patra luna de varsta.

Tratamentul poate include schimbari in dieta, alaptare atent masurata, si eructactie suplimentara. Parintii nu ar trebui sa presupuna ca durerea abdominala si noi plansete puternice ale copilului lor sunt datorate colicilor. Este important pentru copil sa fie vazut de un medic pentru a exclude conditii mai grave.

...