Colită


Abdomen | Gastroenterologie | Colită (Disease)


Colita se refera la orice fel de umflare sau inflamatie a intestinului gros (colon). Colonul este parte a sistemului digestiv, fiind situat aproape de sfarsitul tractului digestiv, dupa intestinul subtire si inainte de rect si anus.

Colita poate fi acuta si auto-limitata sau cronica, persistenta, si in general se incadreaza in categoria de tulburari digestive. Semnele si simptomele de colita sunt destul de variabile si pot depinde de cauza colitei si de factorii care modifica cursul si severitatea.

Simptomele comune includ durere sau crampe, balonare abdominala, scaune sangeroase, gaze in exces, diaree, si un indemn constant de a avea un scaun, scadere in greutate, febra, diaree si distensie, sangerare (evidente sau oculte) / scaune sangeroase.

Toate tipurile de colita sunt asociate cu inflamatia colonului, desi unele tipuri pot fi mai severe si potential mai periculoase decat altele.

Exista mai multe tipuri de colita. Acestea sunt, de obicei, clasificate pe etiologie.

Tipurile de colita includ:

(1) autoimune (boala inflamatorie intestinala; colita ulcerativa; boala Crohn)

(2) idiopatica (colita microscopica; limfocitara)

(3) iatrogena (colita diversiune, chimica colita)

(4) boala vasculara (colita ischemica)

(5) infectioasa (colita infectioasa)

Cauze si factori de risc

Inflamarea colonului poate fi cauzata de o varietate de boli si infectii. Virusuri si bacterii pot cauza infectii ale colonului. Cele mai multe sunt de toxiinfectia alimentara sau intoxicatii alimentare. Cauzele bacteriene comune includ Shigella, E Coli, Salmonella si Campylobacter. Aceste infectii pot provoca diaree cu sange si pot duce la deshidratare semnificativa.

Parazitii, cum ar fi Giardia pot provoca diaree semnificativa. Parazitul poate patrunde in organism atunci cand apa infectata este inghitita. Sursa poate fi de la apa de recreere, cum ar fi rauri, lacuri si bazine de inot.

Diagnostic si Tratament

Istoricul si examenul fizic vor fi efectuate. Examenul de scaun se va face pentru a identifica bacteriile, paraziti sau toxina Clostridium dificile.

Tratamentul depinde de cauza colitei, dar pot include: antibiotice, medicamente anti-inflamatorii, sau steroizi. Daca este severa, rezectia chirurgicala poate fi necesara.

...