Fractură de claviculă (claviculă ruptă)


Piept | Ortopedie | Fractură de claviculă (claviculă ruptă) (Disease)


Clavicula este osul situat inpartea de sus a pieptului, intre stern si omoplat (scapula). Este usor sa se simta prin palpare, pentru ca spre deosebire de alte oase, care sunt acoperite cu muschi, numai pielea acopera o mare parte din os.

Cel mai adesea, pacientii se plang de dureri de umar, si au dificultati de miscare a bratului. Umflarea si vanataile din jurul osului rupt, de asemenea, sunt foarte frecvente. Dupa ce umflare s-a diminuat, fractura este adesea usor de simtit prin piele.

Cauze si factori de risc

Fracturile claviculei sunt extrem de frecvente. Claviculele rupte apar la bebelusi (de obicei in timpul nasterii), copii si adolescenti (deoarece clavicula nu se osifica complet, sau nu se dezvolta, pana la sfarsitul adolescentiei), sportivi (din cauza riscurilor de a fi lovit sau cadea), sau in timpul multor alte tipuri de accidente si caderi.

Fracturile sunt leziuni comune, iar ele pot sa apara in mai multe moduri diferite. Unii pacienti cad pe o mana intinsa, altii cad si se lovesc in afara umarului. Clavicule sparte poate aparea, de asemenea, de la o lovitura directa la clavicula. La copii, clavicula se poate fractura la nastere in timpul trecerii prin canalul de nastere.

Diagnostic si Tratament

De cele mai multe ori exista o deformare evidenta, sau umflatura, la locul fracturii. Presiunea usoara asupra fisurii va provoca durere. Desi un fragment de os rar strapunge prin piele, aceasta poate impinge pielea intr-o formatiune sub forma de cort.

In cazul in care capetele sparte ale oaselor nu s-au deplasat si se aliniaza corect, este posibil sa nu fie nevoie de operatie. Claviculele sparte se pot vindeca fara interventie chirurgicala. Cu toate acestea, in cazul in care oasele nu sunt la locul lor (deplasate), medicul poate recomanda interventia chirurgicala. Chirurgia poate alinia oasele exact si tine in pozitie buna in timpul perioadei de vindecare. Acest lucru poate imbunatati puterea umarului, atunci cand s-a recuperat.

...