Diverticuloză colonică (diverticuli pe colon)


Abdomen | Gastroenterologie | Diverticuloză colonică (diverticuli pe colon) (Disease)


Diverticulita este gasita in intestinul gros fiind cunoscuta ca o boala digestiva comuna. Diverticuloza implica formarea de pungi (diverticuli), pe partea exterioara a colonului, din care se dezvolta diverticulita. Diverticulita se dezvolta in cazul in care unul dintre diverticuli se inflameaza.

O persoana care sufera de diverticuloza poate avea putine sau chiar nici un simptom. Unele simptome pot include dureri abdominale, sensibilitate abdominala, si febra. Atunci cand sangerarea provine de la un diverticul, este numita sangerare diverticulara. O persoana care sufera consecintele diverticulozei colonului este mentionata ca avand boala diverticulara.

Daca un diverticulului se poate rupe, iar bacteriile din colon se pot raspandi in tesuturile inconjuratoare colonului cauzand diverticulita. Alte simptome pot consta in constipatie sau diaree. O colectie de puroi poate dezvolta in jurul diverticulului inflamat, ducand la formarea unui abces, de obicei, in pelvis. In cazuri rare, diverticulul inflamat poate eroda in vezica urinara, cauzand infectia vezicii urinare si trecerea de gaze intestinale in urina. Inflamatia in colon poate duce, de asemenea, la obstructie intestinala a colonului. Rar, o rupere a diverticulilor liberi in cavitatea abdominala cauzeaza o infectie ce pune viata in pericol numit peritonita.

Cauze si factori de risc

Atunci cand un diverticul se rupe si infectia se stabileste in jurul diverticulului, boala se numeste diverticulita.

Diverticuloza este extrem de comuna. Unii dintre factorii de risc cei mai importanti ai diverticulozei pot fi limita de varsta si dieta. Mai mult de jumatate din toti adultii de peste 70 de ani au aceasta conditie. Cele mai multe dintre aceste persoane nu sunt constiente ca au aceasta boala.

Situatia de fapt a condus la teoria ca dieta saraca in fibre in tarile occidentale ar putea fi un efect important. Studiile pe animale arata ca aceasta teorie este posibil. A fost, de asemenea demonstrat ca vegetarienii dezvolta diverticuloza mai putin frecvent. Dar mecanismul exact al modului in care o dieta saraca in fibre poate provoca diverticuloza nu este cunoscuta inca.

Diagnostic si Tratament

Unii medici recomanda, de asemenea, evitarea alimentelor precum nuci, porumb, seminte pentru a preveni complicatii ale diverticulozei. Daca aceste restrictii alimentare sunt benefice este incert.

Atunci cand apare diverticulita, antibioticele sunt de obicei necesare. Antibioticele orale sunt suficiente atunci cand simptomele sunt usoare. Alimente sau lichide scazute in fibre se recomanda in timpul atacurilor acute de diverticulita.

...