Muşcătură de păianjen


Piele | Medicină generală | Muşcătură de păianjen (Disease)


O muscatura de paianjen este un prejudiciu cauzat de muscaturile de paianjeni sau de alte arahnide strans legate.

O persoana cu o muscatura paianjen are o leziune la nivelul pielii de la un paianjen care poate, sau nu poate, contine venin. Muscaturi de paianjen sunt leziuni foarte frecvente, dar moartea de la o muscatura de paianjen este extrem de rara.

Multi oameni nici macar nu observa ca sunt muscati de un paianjen, la momentul in care are loc muscatura. Ca un fapt cunoscut paianjenii sunt timizi, iar ei vor musca doar daca se simt amenintati. Uneori, o intepatura mica poate fi simtita, dar primul semn care apare dupa o muscatura de paianjen este de multe ori o umflatura rosie cauzata de reactia organismului la venin, cu un mic punct in mijloc unde paianjenul a muscat.

Unele muscaturi de paianjen au un caracter distinctiv. La locul de muscatura, tumefactia, prurit, durere, roseata sunt comune.

Cauze si factori de risc

Muscaturile de paianjeni sunt de cele mai multe ori iritante, dar nu otravitoare. Umflarea si inrosirea sunt comune si, de obicei, trec in cateva zile. Putini paianjeni sunt otravitoari, in special vaduva neagra si pustnicul maro. Muscaturile de la acesti paianjeni necesita tratament de urgenta, mai ales pentru copii.

Cu toate acestea, cele mai multe muscaturi de paianjen nu prezinta un risc medical. Durerea de la o muscatura de paianjen neveninos dureaza de obicei 5 - 60 minute in timp ce durerea de muscaturi de paianjen veninoase dureaza mai mult de 24 de ore.

Diagnostic si Tratament

Pacientii pot sa aplice gheata la zona muscaturii sau remedii pentru a reduce umflarea si pruritul. Este important sa se pastreze curata o muscatura pentru a reduce riscul de infectie si ulceratii.

...