Sindromul acut de compartiment


Braț | Ortopedie | Sindromul acut de compartiment (Disease)


Sindrom de compartiment este o afectiune care apare atunci cand un prejudiciu provoaca umflarea dureroasa generalizata si cresterea presiunii intr-un compartiment, pana la punctul ca sangele nu furnizeaza muschii si nervii cu oxigen si substante nutritive.

Fascia este un strat de tesut foarte puternic, care inconjoara un grup de muschi. Fascia formeaza o incinta in jurul muschilor, numit un compartiment. O persoana care sufera de sindromul de compartiment, are presiunea crescuta in interiorul unui compartiment de muschi. Acest lucru duce la fluxul de sange foarte mic la muschi si nervi in compartiment, distrugand tesutul muscular si nervos. Daca aceasta conditie este lasata netratata, muschii si nervii esueaza si ar putea muri in cele din urma.

Sindromul de compartiment apare cel mai frecvent in brat sau picior, in asociere cu un prejudiciu. Sindromul apare de obicei ca urmare a unei leziuni sau o trauma (cum ar fi un accident de masina). Alte cauze ale sindromului de compartiment poate fi o interventie chirurgicala, utilizarea excesiva a unui grup de muschi in atletism, o fractura de os severa, sau de muscatura de insecta sau un sarpe veninos.

Cauze si factori de risc

Cele mai frecvente cauze ale sindromului de compartiment includ fracturile de tibie sau antebrat, reperfuzie ischemica in urma prejudiciului, hemoragie, punctie vasculara, injectie intravenoasa de droguri, mulaje, compresie prelungita, leziuni prin strivire si arsuri. O alta cauza posibila poate fi utilizarea de creatina monohidrata.

Cresterea presiunii in interiorul compartimentului musculare provoaca pierderea aportului de sange si inflamatie nervoasa. Acest lucru poate provoca dureri semnificative si senzatie de amorteala sau parestezii.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul pentru sindromul de compartiment acut este de interventia chirurgicala (fasciotomie). Pentru sindromul de compartiment acut, nu exista posibilitatea non-chirurgicala. Oxigenul hiperbaric poate fi considerat ca un tratament adjuvant dupa o interventie chirurgicala pentru a promova vindecarea.

...