Migrenă


Cap | Neurologie | Migrenă (Disease)


Migrena este o conditie medicala. Cele mai multe dintre persoanele care sufera de migrene au dureri de cap, care pot fi destul de severe. O migrena este de obicei o durere intensa, pulsatila pe unul, sau, uneori, ambele parti ale capului. In cele mai multe cazuri de pacienti cu migrena simt durerea in tampla sau in spatele unui ochi sau ureche, desi orice parte a capului poate fi implicata. In afara de durere, migrena, de asemenea, poate provoca greata si varsaturi si sensibilitate la lumina si sunet. Unii oameni, de asemenea, este posibil sa vada pete sau semnale luminoase intermitente sau au o pierdere temporara a vederii. Simptome mai putin frecvente care apar cu o durere de cap migrena includ dificultati de vorbire, ameteli, oboseala, dureri musculare, sau amorteala si furnicaturi.

O persoana cu migrena are dureri de cap recurente, severe, care dureaza mai mult de patru ore. Cauza exacta a unei dureri de cap migrena este necunoscut. Aproximativ 18 % femei si 6 % de barbati sufera de dureri de cap de tip migrena. De obicei, tratamentul cu medicamente reduce semnificativ frecventa si severitatea dureri de cap.

Migrene sunt scurte, tulburari recurente, episodice, care sunt intensificate de circulatie si sunt ameliorate de somn profund sau de medicamente tipice migrenei. Migrene complicate si variate au unele dintre aceleasi simptome ca si migrene tipice, inclusiv durere, simptome gastro-intestinale, simptomele vegetative, simptome neurologice, precum si schimbari in starea de spirit sau de emotie.

Cauze si factori de risc

Desi cauza migrenelor nu este inteleasa, genetica si factorii de mediu par sa joace un rol.

Migrenele pot fi cauzate de schimbari in trunchiul cerebral si interactiunile sale cu nervul trigemen, o cale improtanta a durerii. Dezechilibrele in substantele chimice din creier, inclusiv a serotoninei - care ajuta la reglarea durerii in sistemul nervos - de asemenea, pot fi implicate.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul pentru o migrena include odihna, comprese reci, medicamente, si masaj al scalpului. Medicamentele pentru migrena pot reduce durerea din timpul unei migrene, ajuta la evitarea unei migrene, sau reduce frecventa.

Exista doua moduri de a aborda tratamentul migrenelor cu medicamente: oprirea unei migrene in curs de desfasurare, iar al doilea de prevenire. Multe persoane cu migrena folosesc ambele forme de tratament. Medicamente pentru migrena acuta functioneaza cel mai bine atunci cand sunt luate imediat, cand simptomele incep.

...