Comoţie (traumatism cranian)


Cap | Medicină de urgență | Comoţie (traumatism cranian) (Disease)


Creierul este un organ moale si delicat. O lovitura dura la cap poate rani maduva spinarii sau chiar creierul si atunci cand nu exista semne vizibile ale traumei la nivelul scalpului sau a fetei. De aceea, toate leziunile la cap sunt considerate grave si ar trebui sa se consulte un medic.

Leziunile la cap sunt clasificate ca: deschise - avand rani sangerande la fata sau capu; inchise - niciun semne vizibil de leziuni la fata sau cap.

Un traumatism cranian este inchis, in cazul in care dura mater ramane intacta. Craniul poate fi fracturat, dar nu neaparat. Un traumatism cranian penetrant are loc atunci cand un obiect strapunge craniul si incalca dura mater. Leziunile cerebrale pot fi difuze, care apar pe o arie larga, sau focale, situat intr-o zona mica, specifica.

In afara de rani, alte simptome de afectare serioasa a capului pot include:

(1) diformitati ale craniului- compresii sau deformari sunt semne de fracturi.

(2) alterarea starii de constienta - de exemplu, persoana isi poate pierde cunostinta pentru perioade scurte sau mai lungi sau poate fi constienta din nou, dar confuza sau somnolenta.

(3) modificari de vedere - pupilele ochilor pot fi dilatate la diferite dimensiuni; persoana se poate plange de vedere dubla sau incetosata.

(4) ochii negri si pielea zdrobit in spatele urechilor - acest lucru indica faptul ca forta de lovitura a fost suficienta pentru a rupe vasele de sange din jurul ochilor si urechilor.

(5) lichid clar din urechi sau nas - o fractura de craniu, mai ales o fractura la baza craniului, poate permite lichidului cefalorahidian sa se scurga din urechi sau nas.

(6) Greata si varsaturile - acestea sunt reactii adverse frecvente ale traumatism cranian grav.

Cauze si factori de risc

Un comotie este un tip de leziuna cerebrala traumatica, care este cauzata de o lovitura la cap sau corp, o cadere, sau un alt prejudiciu care lezeaza creierul din interiorul craniului. Pot sa nu existe alte semne vizibile de leziune a creierului, desi este posibil sa vedeti contuzii sau taieturi pe cap sau fata.

Diagnostic si Tratament

Istoricul si examenul fizic vor fi efectuate in scopul de a diagnostica tipul de comotie. O scanare CT si / sau RMN vor fi facute pentru a exclude leziuni cerebrale traumatice.

Tratamentul include: prevenirea traumei la cap in continuare, medicamente pentru durere, anti-inflamatorii nonsteroidal si / sau medicamente anti-greata. Este foarte importanta prevenirea unui prejudiciu secundar pentru a evita eventualele consecinte grave ale celui de al doilea impact.

...