Confuzie


Cap | Neurologie | Confuzie (Disease)


Termenul de confuzie mentala se refera la scaderea constientei. Exista grade diferite, de la somnolenta usoara pâna la stupoare. Confuzia, patologic vorbind, se refera de obicei la pierderea de orientare (capacitatea de a localiza în mod corect lucrurile ar fi timpul, locul si identitatea personala) si memorie (capacitatea de a aminti în mod corect evenimentele anterioare sau pentru a afla un nou material).

Confuzia nu este sinonim cu incapacitatea de a pastra atentia, dar incapacitatea de a pastra atentie poate provoca, sau sa contribuie la generarea confuziei. Împreuna, confuzia si deficitul de atentie (ambele afecteaza judecata) sunt probleme paralele de pierdere sau lipsa a functiilor normale ale creierului.

Cauze

Confuzia poate aparea la rapid sau lent în timp, în functie de cauza. Aceasta este adesea temporara, în timp ce alte ori este permanenta si incurabila. Poate fi asociata cu delir sau dementa. Confuzia este mai frecventa la vârstnici si de multe ori apare in timpul spitalizarii. Unele persoane confuze pot avea comportament ciudat sau neobisnuit sau pot actiona agresiv.

Confuzia are cauze multiple, inclusiv leziuni, afectiuni medicale, medicamente, factori de mediu, precum si abuzul de substante. Altele includ: intoxicatie cu alcool, tumoare pe creier, comotie cerebrala, febra, lipsa fluidelor si dezechilibru electrolitic, traumatism la cap, îmbolnavire la o persoana în vârsta, boala la o persoana cu boala neurologica existenta, cum ar fi un accident vascular cerebral, infectii, lipsa de somn, hipoglicemie, niveluri scazute de oxigen, deficiente nutritionale, in special niacina, tiamina, vitamina C, sau vitamina B12, convulsii, sau scaderea brusca a temperaturii corpului (hipotermie).

Diagnostic si tratament

O modalitate buna de a afla daca cineva este confuz este de a intreba persoana numele, vârsta, precum si data nasterii acesteia. În cazul în care nu este sigura sau raspunde incorect, aceasta este confuza. Pentru confuzie subita din cauza glicemiei (de exemplu, de la medicamente diabet), persoana ar trebui sa bea o bautura dulce sau sa manance o gustare dulce. Daca confuzia dureaza mai mult de 10 minute, un medic ar trebui sa fie consultat.

...