Adenoidită


Ureche, Nas | Otorinolaringologie | Adenoidită (Disease)


Adenoidita este inflamatia tesutului adenoid, de obicei cauzata de o infectie.

Simptomele de adenoidita pot varia în functie de cauza existenta a infectiei, dar includ: durere în gât, nas înfundat, umflarea ganglionilor de la nivelul gâtului, dureri de urechi si alte probleme ale urechii. Atunci când nasul este înfundat, respiratia poate fi o provocare.

Alte simptome ale adenoiditei legate de congestia nazala sunt: respiratie prin gura, vorbit cu un sunet nazal, dificultati de adormire, sforait sau apnee de somn.

Cauze si factori de risc

Conditiile care pot provoca blocaje nazale sunt: umflarea mucoasei nazale (rinita alergica) - conditie ce este asociata cu astm si eczeme la unii copii; deviatie de sept nazal - uneori prezenta la nastere si în alte cazuri se datoreaza unei lovituri la nas; un corp strain în nas, cum ar fi un sirag de margele, sau o caramida jucarie, pe care copilul l-a împins în sus in nara lor. Cauza infectiei este de obicei virala.

Diagnostic si Tratament

Daca adenoiditei este cauzata de o infectie bacteriana, antibioticele, pot fi prescrise pentru tratament. Un pray nazal steroidal poate fi, de asemenea, prescris pentru a reduce congestia nazala.

Adenoidita severa sau recurenta poate necesita indepartarea chirurgicala a vegetatiilor adenoide (adenotonsillectomie). Eliminarea vegetatiilor adenoide se efectueaza prin gura. Este o procedura simpla, care dureaza doar cateva minute pentru.

...