Conjunctivită


Ochi | Oftalmologie | Conjunctivită (Disease)


Conjunctivita este o inflamatie a stratului exterior al ochiului si suprafata interioara a pleoapelor numite conjunctiva. Aceasta conditie provoaca roseata, disconfort, si descarcarea de secretie de la ochiul afectat. Apare de obicei din cauza unei infectii, de obicei virala, dar uneori bacteriene, sau o reactie alergica. Conjunctivita poate aparea la persoanele de orice vârsta. Conjunctivita nu produce modificari ale vederii.

Conjunctivita poate fi clasificata în functie de cauza in: conjunctivita alergica, conjunctivita bacteriana, conjunctivita virala, conjunctivita chimica, conjunctivita neonatala este deseori definita separat din cauza organismelor diferite.

Prin gradul de implicare poate fi clasificata în: blepharoconjunctivita este dubla asociere de conjunctivita cu blefarita (inflamatie a pleoapelor), keratoconjunctivita este o combinatie de conjunctivita si cheratita (inflamatia corneei) si episclerita este o stare inflamatorie care produce un aspect similar cu conjunctivita, dar fara descarcare de secretie sau lacrimare.

Cauze

Exista mai multe cauze ale conjunctivitei. Acestea pot fi clasificate fie ca infectioas, fie ca neinfectioasa. Conjunctivita este cel mai frecvent cauzata de infectia virala, dar infectiile bacteriene, alergii, alti iritanti si uscaciunea sunt, de asemenea, etiologii comune pentru aparitia acesteia. Ambele infectii bacteriene si virale sunt contagioase. Frecvent, infectiile conjunctivale sunt transmise de la o persoana la persoana, dar se poate raspandi, de asemenea, prin intermediul obiectelor contaminate sau a apei.

Diagnostic si tratament

Tratamentul pentru conjunctivita va depinde de faptul daca aceasta este cauzata de o infectie, o reactie alergica sau un iritant, cum ar fi o geana ratacita. Cele mai multe cazuri de conjunctivita infectioasa nu necesita tratament medical si se va clarifica, in una sau doua saptamani. Referitoar la tratamentul conjunctivitei alergica va depinde de tipul acesteia. ...