Dermatită de contact


Piele | Dermatologie | Dermatită de contact (Disease)


Dermatita de contact este boala in care pielea devine rosie, dureroasa, sau inflamata dupa contactul direct cu o substanta. Contactul cu o substanta straina sau un alergen poate cauza dermatite de contact localizate. Cauzele comune sunt substante chimice, plante, produse cosmetice, detergenti, medicamente, solventi, si adezivi.

Exista doua tipuri de dermatita de contact iritante sau alergice. Ele pot de multe ori sa para a fi identice vizual.

Dermatita alergica este de obicei limitata la zona in care declansatorul a atins de fapt pielea, in timp ce dermatita iritanta poate fi mult mai raspandita pe piele.

Simptomele ambelor forme includ urmatoarele:

(1) eruptii cutanate rosii. Aceasta este reactia obisnuita. Eruptia cutanata apare imediat in dermatita de contact iritanta, in dermatita alergica de contact, eruptii cutanate, uneori nu apare pana la 24-72 de ore dupa expunerea la alergen.

(2) Blistere sau pustule. Blistere, pustule si urticarie se formeaza adesea in zona in care pielea a fost expusa direct la alergen sau iritant.

(3) mancarime, arsura a pielii. Dermatita de contact iritanta tinde sa fie mai dureroasa decat senzatia de mancarime, in timp ce dermatita alergica de contact de multe ori mananca.

Cauze si factori de risc

Dermatita iritanta, cel mai frecvent tip de dermatita de contact, implica inflamatie care rezulta din contactul cu acizi, materiale alcaline cum ar fi sapunuri si detergenti, solventi sau alte produse chimice. Reactia de obicei, seamana cu o arsura.

Dermatita alergica de contact este cauzat de expunerea la o substanta sau un material la care pacientul a devenita suplimentar sensibil sau alergic. Reactie alergica este adesea amanata, cu eruptii cutanate ce apar la 24 - 48 ore dupa expunere. Iritarea pielii variaza de la iritarea si inrosirea usoara la rani deschise, in functie de tipul de iritant, partea de corp afectata, si sensibilitatea fiecaruia.

In timp ce, fie amble forme de dermatita de contact pot afecta orice parte a corpului, dermatita de contact iritanta afecteaza de multe ori mainile, care au fost expuse prin sprijinire sau scufundare intr-un recipient (chiuveta, galeata, cada, piscine cu ridicat de clor) care contin iritante .

Diagnostic si Tratament

Diagnosticul dermatitei de contact se realizeaza in urma simptomelor si examenului fizic. Testele de sange si razele X nu sunt de ajutor. Tratamentul dermatitei de obicei, consta in medicamente (antihistaminice, corticosteroizi), pentru ameliorarea simptomelor.

...