Corp străin în ochi (cornee)


Ochi | Oftalmologie | Corp străin în ochi (cornee) (Disease)


Daca un pacient are un obiect in ochi, care nu ar trebui sa fie acolo, acela este numit un corp strain, cum ar fi un fir de praf, aschii de lemn, de metal de ras, insecte sau o bucata de sticla. Locurile comune se afla sub pleoape sau pe suprafata ochiului.

Corneea este moale si de multe ori obiectele straine se pot depune in cornee. Daca obiectul strain este metalic se poate dezvolta un inel de rugina in jurul leziunii. Daca corpul strain si inelul de rugina nu este eliminat o cicatrice corneana poate sa apara, rezultand pierderea permanenta a vederii.

Alte simptome ale unui corp strain in ochi includ:

(1) durere ascutita in ochi, urmat de arsura sau iritatie

(2) ochi rosii si aposi

(3) vedere incetosata sau pierdere a vederii la ochiul afectat

(4) sentimentul de zgariere la clipire

(5) sentimentul ca exista ceva in ochi

(6) sensibilitatea la lumina puternica

(7) sangerarea in albul a ochiului (hemoragie subconjunctival).

Cauze si factori de risc

Cei mai expusi riscului sunt oameni cu meserii precum taietori de lemne, cu metale etc. Nu incercati sa scoateti un corp strain singuri.

Simptomele unui organism strain in ochi includ durere, lacrimarea si vedere incetosata. Cele mai multe organisme straine in ochi apar pe suprafata corneei. Un corp strain in i este una dintre cele mai frecvente leziuni oculare.

Cele mai multe leziuni sunt minore si, de obicei, se vindeca fara probleme suplimentare prin ingrijire corecta. Complicatii posibile includ: infectie si cicatrizare, zgarieturi sau abraziuni corneene; ulcer - uneori, o zgarietura pe cornee nu se vindeca. Un defect pe suprafata ochiului (ulcer) se poate forma in locul sau. Acest lucru ar putea afecta viziunea.

Diagnostic si Tratament

Examenul oftalmologic complet folosind o lampa cu fanta pentru a exclude corpul strain identificat. Eliminarea corpului strain este obligatorie. In cazul in care un inel de rugina s-a dezvoltat acesta trebuie sa fie eliminat pentru a preveni cicatrici permanente. Picaturi antibiotice si / sau unguente sunt folosite pentru a preveni infectia.

...