Infecţie cu adenovirus


Piept | Pneumologie | Infecţie cu adenovirus (Disease)


Infectia cu adenovirus este o afectiune care provoaca boala sistemului respirator. Cu toate acestea, in functie de specia de virusuri, acestea pot provoca, de asemenea, diverse alte boli, cum ar fi: infectia stomacului si intestinului, cum ar fi conjunctivita gastroenterita, cistita si eruptii cutanate. Boli respiratorii cauzate de adenovirus includ raceala, pneumonie, crupa, si bronsita. Adenoviruses poate provoca, de asemenea, infectii urinare sau ale tractului intestinal.

Adenovirusul este transmis prin contact direct, transmisie fecal-orala, si ocazional prin transport maritim. Cele mai multe infectii cu adenovirus sunt usoare, cu putine simptome, cele mai frecvente includ: infectii respiratorii, cum ar fi curgerea nasului, dureri in gat, febra, tuse severa, umflarea ganglionilor limfatici, dureri de cap, senzatie de neliniste, tuse neproductive si infectii intestinale, cum ar fi ale tractului - debutul brusc de diaree apoasa, febra, sensibilitate abdominala, umflarea abdomenului. In cazuri rare, unele complicatii pot fi cauzate de adenovirus. Acestea includ: boli pulmonare cronice, infectii severe, invaginatie, infectie cronica a amigdalelor si vegetatiilor adenoide.

Cauze si factori de risc

O persoana devine infectata cu adenovirus, prin contact persoana-la-persoana, expunerea prin intermediul sporilor care contin virusul expulzat de catre o persoana infectata care tuseste sau stranuta. Atunci cand aceste picaturi ajung la ochi, nas sau gura, virusul se poate atasa si infecteaza celulele. Aceste zone infectate permit virusului sa prolifereze la unii pacienti, iar virusul, apoi poate infecta alte sisteme de organe, in special plamanii. Adenovirusul poate supravietui zile pe obiecte. In cazul in care o persoana atinge elementul contaminat, poate capta virusul si apoi sa-l transfere mai departe.

Diagnostic si Tratament

Cele mai multe infectii sunt usoare si nu necesita tratament sau doar tratament simptomatic. Infectia cu adenovirus este diagnosticata in laborator prin detectarea antigenului, reactia in lant a polimerazei (PCR), izolarea virusului, si serologie. Deoarece adenovirusul poate fi eliminat pentru perioade prelungite, prezenta virusului nu inseamna neaparat ca este asociat cu boala.

Deoarece nu exista nici un tratament specific, managementul bolilor grave cauzate de adenovirus implica tratarea numai a simptomelor si complicatiilor infectiei. Decesele sunt extrem de rare, dar au fost raportate.

...