Bătături şi calusuri

Laba piciorului | Podiatrie - Medicină Podiatrică | Bătături şi calusuri (Disease)


O zona de piele tare, ingrosata pe picior, care se formeaza in raspuns la o presiune sau frecare este numit un calus. Atunci cand presiunea este concentrata intr-o zona mica, care are un nucleu central, se poate dezvolta o batatura. Daca presiunea nu este exonerata, calusurile si bataturile pot deveni dureroase.

Bataturile si calusurile sunt suparatoare si, uneori, ingrosarile care se formeaza in piele in zonele de presiune pot fi dureroase. Termenul medical folosit pentru piele ingrosata care face bataturi si calusuri este hipercheratoza. Un calus se refera la o zona mai difuza, aplatizata de pielea groasa, in timp ce o batatura este o zona groasa, localizata, care are de obicei o forma conica sau circulara. Batatura, de asemenea, cunoscut sub numele de helomas, re uneori un aspect uscat, de ceara, sau translucid.

Zone comune de bataturi si calusuri sunt mingea de la picior, sub degetul mare, degetele de la picioare si tipsuri osoase. Bataturile moi se pot dezvolta intre degetele de la picioare, in cazul in care pielea este umeda de la transpiratie sau uscare inadecvata. Uneori, presiunea bataturii sau calusului poate produce inflamatie, care poate duce la durere, tumefiere si inrosire.

Cauze si factori de risc

In mod normal, un calus se poate forma pe orice parte a pielii expuse la frecare pe o perioada lunga de timp. De exemplu, oamenii de multe ori dezvolta calusuri pe degetul mijlociu de la mana dominanta ca urmare a scrisului cu un pix sau creion. O alta cauza este de la cantatul la instrumente cu coarde cum ar fi vioara sau chitara. Calusurile sunt, de asemenea, foarte frecvente pe degetele de la basistii care folosesc atat pizzicato cat si tehnici de slapping. Activitati care sunt cunoscute pentru cauzarea de bataturi includ (dar nu sunt limitate la) cantarea la instrumente muzicale, arte martiale, sport (in special cu vasle si sport racket), culturism, dans (in special de balet), sapat, taierea de lemne si purtarea de tocuri inalte.

Diagnostic si Tratament

Istoricul si examenul fizic vor fi efectuate. Presiunea trebuie sa fie eliminati pe zona cu tampoane, insertii de pantofi, sau incaltaminte noua. Calus / batatura poate fi dedurizata cu acid salicilic. Uneori, indepartarea chirurgicala este necesara.

...You can connect with us directly at anytime

You can connect with us through any social network (LinkedIn, Facebook, X/Twitter) - or else Easy & Quick way to connect via email us at « contact@iValueHealth.NET ».