Angioplastie coronariană


Piept | Cardiologie | Angioplastie coronariană (Disease)


Angioplastia coronariana este o procedura interventionala de largire a unei artere coronare (vas de sange care transporta sange spre muschiul inimii) blocata sau ingustata. Este o procedura minim invaziva si este folosita pentru tratarea afectiunilor arterelor coronare.

Indicatiile angioplastiei sunt:

- pacientul prezinta dureri de tip angina chiar si dupa administrarea medicatiei optimale specifice, iar aceasta afecteaza calitatea vietii,

- angiografia (coronarografia) arata ingustarea arterelor coronare,

- pacientul a avut in trecut un bypass coronarian, dar arterele au fost acoperite de placi de aterom din nou.

Angioplastie coronariana este practicata pe scara larga si are o serie de riscuri, cu toate acestea, complicatii majore procedurale sunt mai putin frecvente. Angioplastia coronariana este de obicei efectuata de catre un cardiolog. un medic cu pregatire speciala în tratamentul inimii cu ajutorul procedurilor invazive pe baza de cateter.

Pentru angioplastie se foloseste un cateter (un tub flexibil) pentru inserarea unui stent (o plasa din otel inoxidabil) in artera coronara. Un mic balon este umflat pentru a deschide stentul, care va fi impins impotriva peretelui arterial. Astfel artera se largeste iar placa de aterom este impinsa impotriva peretelui arterial, astfel incat fluxul de sange va circula mai liber.

Utilizarea fluoroscopiei (un tip special de raze X, similar cu un film cu raze X) asista medicul în locatia de blocaje in arterele coronare pe masura ce culoarea de contrast curge prin artere. Un mic esantion de tesut cardiac (denumit biopsie) poate fi obtinut în cursul procedurii care urmeaza sa fie examinat ulterior la microscop pentru anomalii.

...