Anomalie coronariană


Piept | Cardiologie | Anomalie coronariană (Disease)


Anomalii coronariene (sau malformatie a vaselor coronariene) sunt anomalii congenitale în structura coronara a inimii. Prin definitie, aceste anomalii sunt variante ale anatomiei ce apar la mai putin de 1% din populatia generala. Ele sunt adesea gasite în asociere cu alte defecte cardiace congenitale. Multe anomalii coronariene nu produc simptome si sunt recunoscute doar la momentul autopsiei. Aceasta tulburare reprezinta 4% -15% din decese bruste cardiace la tineri.

Simptomele pot sa nu fie prezente pâna la primii ani ai adolescentei, în functie de localizarea si severitatea defectului. Uneori, primul indiciu este un eveniment ce pune viata în pericol, cum ar fi un atac de cord sau batai anormale ale inimii. Unii nu determina simptomele si sunt descoperite la autopsie.

Aceste simptome variaza în functie de tipul de anomaliei aortice prezenta. Unele tipuri nu au nici un simptom asociat si pot fi gasite mai târziu în viata în timpul testelor de diagnostic, cum ar fi ecocardiografia cardiace (ECO) sau cateterism cardiac. Alte tipuri de anomalii coronariene pot provoca simptome similare cu scaderea fluxului de sange a tesutului cardiac, cum ar fi durere în piept la efort sau în repaus (angina).

Cauze si factori de risc

Marea majoritate a defectelor cardiace congenitale nu au nici o cauza cunoscuta. Inima unui copil incepe sa se dezvolte de la conceptie, si este complet formata din saptamâna 8 a sarcinii. Defecte cardiace congenitale se dezvolta în cursul acestor cruciale prime opt saptamâni de dezvoltare copilului. Masuri specifice trebuie sa aiba loc pentru ca inima, sa se formeze corect. Adesea, defectele congenitale ale inimii sunt un rezultat al uneia dintre aceste etape cruciale ce nu se întâmpla la momentul potrivit.

Defectele coronariene pot fi asociate cu alte defecte cardiace congenitale, în special de transpunere a arterelor mari, tetralogia Fallot, si anumite forme de atrezie pulmonara.

Diagnostic si Tratament

Un istoric si examenul fizic sunt de obicei efectuate. Unele teste pentru a evalua functia si structura inimii si a vaselor de sange sale sunt, de asemenea efectuate.

Terapia va depinde de anormalitate si de vârsta copilului. Tratamentele pot include: medicamente pentru tratarea tensiunii arteriale, diuretice, si oxigen. În unele cazuri, chirurgia poate fi necesara la fel de bine.

...