Disecţie coronariană


Piept | Cardiologie | Disecţie coronariană (Disease)


Aorta este vasul de sange mare, care pleaca de la inima si transporta sangele la restul corpului. Aorta provine de la valva aortica, la iesirea din ventriculul stang al inimii.

Aorta are un perete gros, cu trei straturi de muschi care permite vasului de sange sa reziste la inalta presiune care este generata atunci cand sangele inimii pompeaza. Cele trei straturi sunt tunica intima, tunica media, si adventicea. Intima este stratul interior, care este in contact cu sangele, media este in mijloc, si adventicea este stratul exterior.

Durerea este cel mai frecvent simptom de disectie de aorta si este adesea descrisa ca rupere sau extragere. Durerea incepe de obicei brusc si este centrata in piept, radiind direct in partea superioara a spatelui. Nu pot fi asociate greata, transpiratie, dificultati de respiratie, si slabiciune.

Pacientul poate lesina. Alte simptome pot fi legate de locul de disectie in cadrul aortei si daca aceasta afecteaza unele dintre arterele de ramura, ocluzioneaza oferta lor de sange. De exemplu, in cazul in care o artera care furnizeaza sange la creier este implicata, pot exista semne de accident vascular cerebral, sau daca disectia afecteaza artera anterioara spinarii si alimentarea cu sange a maduvei spinarii, pacientul poate prezenta paraplegie.

Cauze si factori de risc

O disectie de artera coronara (de asemenea, cunoscut sub numele de disectie spontana de artera coronara) este o afectiune rara, uneori traumatica fatala, cu optzeci % din cazuri afectand femeile. Arterele coronare dezvolta o fisura, cauzand sangele sa curga intre straturile care le forteaza afara. Conditie este adesea vazuta a fi legate de nivelurile de hormoni de sex feminin, precum si alte afectiuni cardiovasculare pre-existente.

Diagnostic si Tratament

Istoricul si examene fizice sunt cel mai frecvent efectuate. Angiografia coronariana si / sau angiografia CT vor fi facute pentru a identifica un prejudiciu. In functie de gravitatea defectului, tratamentul poate include: by-pass aorto-coronarian (CABG), stentarea a arterei, sau observare.

...