Costocondrită (inflamaţie a peretelui toracic)


Piept | - Altele | Costocondrită (inflamaţie a peretelui toracic) (Disease)


Costocondrita este o inflamatie si umflare a cartilajului peretelui toracic, care implica, de obicei, cartilajul care inconjoara sternul, dar, uneori, inclusiv varful adiacent dintr-o coasta. Aceasta afectiune determina durere si sensibilitate locala a pieptului in jurul sternului.

Aceasta durere poate fi chinuitoare, mai ales dupa exercitii riguroase. In timp ce aceasta poate fi extrem de dureroasa, este considerata a fi o conditie benigna, care, in general, se rezolva. Desi costocondrita pare ca se rezolva de la sine, ea poate fi o conditie recurenta, care poate sa apara fara semne sau cu semne mici la debut.

Simptomele costocondritei pot fi similare cu durerile in piept asociate cu un atac de cord. Dureri de piept inexplicabile sunt considerate o urgenta medicala pana cand problemele cardiace pot fi excluse.

Costocondrita severa este mentionata ca sindromul lui Tietze. Cele doua conditii au fost initial descrise separat, singura diferenta fiind ca, in Sindromul lui Tietze nu apare umflarea cartilajelor costale. In prezent, este recunoscut faptul ca prezenta sau absenta de umflare este doar un indicator de severitate al conditiei.

Cauze si factori de risc

Costocondrita poate fi destul de neplacuta. Cu toate acestea, cu exceptia cazului in care infectia este prezenta, nu este periculoasa. Ea poate imita alte conditii, mai grave, cum ar fi un atac de cord. Deci, pentru persoanele cu dureri de perete toracic, este important sa fie evaluate alte cauze de durere toracica.

Diagnostic si Tratament

Optiunile de tratament sunt destul de limitate si, de obicei implica doar odihna si analgezice, dar intr-un numar foarte mic de cazuri preparate injectabile de cortizon si chiar chirurgie sunt uneori necesare. Se recomanda ca pacientii sa se abtina de la activitatea fizica pentru a preveni debutul unui atac.

In cele mai multe cazuri, costocondrita dispare de la sine dupa o saptamana sau doua. Cu toate acestea, ea poate dura mai multe saptamani sau luni. Tratamentul standard include: odihna, cu o crestere treptata a activitatii; evitarea activitatilor care au declansat starea sau cele care cresc durerea, acetaminofen, medicamente anti-inflamatorii non-steroidiene, cum ar fi ibuprofen sau naproxen; caldura.

...