Cruste de lapte (dermatită seboreică infantilă)


Piele | Pediatrie | Cruste de lapte (dermatită seboreică infantilă) (Disease)


Crustele de lapte reprezinta o afectiune a pielii care afecteaza copiii, unul din lucrurile pe care acesta le cauzeaza sunt cruste galbene la nivelul scalpului. Cel mai frecvent acesta este prezenta in primele trei luni de viata, si este in cea mai mare parte rara dupa varsta de un an. Este o forma de dermatita, care cauzeaza inflamatia glandelor sebacee din piele. Aceste glande ajuta la impermeabilitatea pielii, prin producerea unei substante usor grase numit sebum.

Acesta nu prezinta de obicei, senzatia de mancarime, si nu deranjeaza copilul. Simptome similare la copiii mai mari sunt mult mai susceptibile de a fi matreata decat cruste de lapte. Eruptia este adesea cel mai proeminenta in jurul sprancenelor, urechilor sau pleoapelor.

Semnele includ:

(1) inrosirea pielii

(2) unsoare

(3) fulgi pe scalp

(4) cruste galbene.

Cauze si factori de risc

Crustele de lapte nu sunt asociate in nici un fel cu igiena precara sau alergii, dar aceasta este o afectiune cauzata de supraproductie de sebum, sau de uleiuri naturale, de glandele sebacee. Cauza acestei supraproductie nu este cunoscuta. Este posibil ca o drojdie numita malessizia sa joace un rol important in originile sale. Afectiunea nu este asociata cu nicio alta conditie cunoscuta. Se crede ca extremele meteorologice, oboseala, si samponatul rar ar putea face rau, dar nici una dintre acestea nu sunt cauza reala a conditiei. Cele mai multe cazuri se dezvolta in copilarie si dispar de varsta de trei ani.

Diagnostic si Tratament

Crustele de lapte usoare se remediaza de obicei fara tratament dupa cateva saptamani. Crustele se pot desprinde prin masarea scalpului cu ulei mineral (cum ar fi ulei pentru copii) pe timp de noapte, apoi spalat parul cu un sampon pentru copii dimineata urmatoare, ridicarea crustelor cu o perie moale (o periuta de dinti moale, poate fi buna pentru acest lucru) . Acesta metoda ar trebui sa fie realizata in fiecare zi, pana cand scalpul copilului arata mai clar.

Afectiunea poate reveni, chiar si atunci cand este tratata in mod corespunzator, deoarece glandele produc in continuare prea mult sebum pentru cateva saptamani.

...