Boala Crohn (inflamaţie intestinală)


Abdomen | Gastroenterologie | Boala Crohn (inflamaţie intestinală) (Disease)


Boala Crohn este o forma de boala inflamatorie intestinala si, de asemenea, inflamarea cronica a tractului gastro-intestinale. Oamenii raspund in moduri diferite la boala. Severitatea simptomelor poate varia din timp in timp si de la o persoana la alta.

Boala intestinala inflamatorie (BII), nu este clasificat ca fiind un progresiva, mai degraba o afectiune ce poate varia de la usoara pana la severa si inapoi la moderat din nou. Unii oameni vor experimenta perioade de absenta a simptome in perioada de agravare.

BII interfereaza cu functiile normale ale corpului, iar unele din semnele si simptomele pot include: dureri in abdomen, scadere in greutate, diaree (uneori cu sange si mucus), oboseala, constipatie, malnutritie, greata, crestere intarziata sau cu deficiente de la copii, varsaturi.

Cauze si factori de risc

In boala Crohn, sistemul imunitar al organismului incepe sa atace tesuturile sanatoase ca raspuns la produsele alimentare sau infectii in tractul digestiv. Boala poate afecta orice parte a tractului gastro-intestinal, dar cel mai frecvent afecteaza partea de jos a intestinului subtire (ileonul). Alte zone afectate includ gura, esofag, stomac, intestinul subtire, intestinul gros, si rect.

Diagnostic si Tratament

Aminosalicilatii (5-ASAS) ajuta la controlul inflamatiei, si poate fi administrat rectal sau oral. Corticosteroizii (prednison si metilprednisolon) sunt folositi pentru a trata boala moderata pana la severa. Acestea pot fi luate oral sau se introduc in rect. Azatioprina sau 6-mercaptopurina sunt imunomodulatori si ajuta la reducerea nevoii de corticosteroizi si poate ajuta la vindecarea unor fistule.

Antibioticele, pot fi folosite pentru abcese sau fistule. Infliximab (Remicade) si adalimumab (Humira) sunt anti-inflamatorii puternice care sunt folosite pentru cazurile severe. Tratamentul chirurgical poate fi necesar pentru boala care nu raspunde la medicamente si pentru fistule.

Boala Crohn nu este contagioasa. Desi dieta poate afecta simptomele la pacientii cu boala Crohn, este putin probabil ca dieta sa fie responsabila pentru boala.

...