Laringo-traheită


Gât | Medicină generală | Laringo-traheită (Disease)


Laringo-traheita este o infectie in gat (laringe si trahee), care ofera o respiratie zgomotoasa si o tuse aspra, groasa. Majoritatea copiilor care au aceasta afectiune au sub cinci ani.

Laringo-traheita virala poate avea doua prezentari distincte, ambele fiind o consecinta a umflarii corzilor vocale si, prin urmare, ingustarea cailor respiratorii. Cele mai frecvente cauzeaza simptome de febra (100 F-103 F), raguseala usoara si dureri in gat doua-trei zile de la expunerea la virus, urmand caracteristica tuse uscata. Tusea seaca poate fi asociata cu un sunet aspru, enervant in timpul inspiratie.

Copiii cu laringo-traheita au de obicei o boala cum ar fi o racela - curge nasul, tuse usoara si temperatura. Apoi, copilul se trezeste in timpul noptii, cu o tuse seaca si dificultati de respiratie. Acest lucru poate dura cateva ore si reapar in urmatoarele cateva nopti.

Copiii sunt mici, deci cailor respiratorii sunt inguste. Cand infectia provoaca umflarea mucoasei cailor respiratorii, devin chiar mai inguste ceea ce face respiratia dificila pentru copil. Acest lucru se intampla mai ales atunci cand aerul este rece, cum ar fi in timp de noapte.

Cauze si factori de risc

Laringo-traheita este contagioasa si este, de obicei raspandita prin aer infectios stranutat sau tusit de copii infectati. Cand un copil sanatos inhaleaza aerul infectios, simptomele se pot dezvolta in doua-trei zile.

Infectia poate fi, de asemenea, raspandita de mucus infectat depus pe usi, mobilier, jucarii, si alte obiecte. Un copil sanatos se poate infecta prin atingerea accidentala a mucusului infectios si transferul infectie in gura.

Diagnostic si Tratament

Unii copii mai mari (cu varsta cuprinsa intre trei si opt ani), pot dezvolta ocazional laringo-traheita. Se pot produce simptome usoare, moderate sau severe, care de multe ori se agraveaza pe timp de noapte. Acesta sunt adesea tratate cu o doza unica de steroizi pe cale orala; ocazional, epinefrina este utilizata in cazuri severe. Spitalizarea este rareori necesara.

...