Criptorhidie (testicul necoborât)


Pelvis/Bazin | Urologie | Criptorhidie (testicul necoborât) (Disease)


Criptorhidia este, de asemenea, numita testicul necoborat. Este mai frecventa la nou-nascutii prematuri, si apare la 2-5% din nasterile de sex masculin. Majoritatea cazurilor se rezolva de la sine, dar uneori este nevoie de interventie chirurgicala. In cazuri unice, criptorhidia se poate dezvolta mai tarziu in viata, la tineri. Aproximativ 3% din cei nascuti la termen si 30 % din prematuri se nasc cu cel putin un testicul necoborat.

Cu toate acestea, aproximativ 80% dintre testicule criptorhide coboara in primul an de viata (majoritatea in termen de trei luni), ceea ce face incidenta reala a Criptorhidia jurul valorii de 1% per total. Criptorhidia este distincta de monorchism, conditia de a avea un singur testicul.

Un testicul non-palpabile (imposibilitatea de a-l simti in urma examinarii) este cel mai comun simptom al criptorhidie. Cu toate acestea, fiecare copil poate avea simptome diferite. Simptomele criptorhidie pot semana cu alte conditii sau probleme medicale.

Cauze si factori de risc

Un testicul necoborat apare cand una sau ambele testicule nu reusesc sa se mute in scrot inainte de nastere. Intre saptamanile 25 si 35 de gestatie, testiculele copilului migreaza in jos prin canalele subtiri in partea inferioara a abdomenului (canale inghinale), si sa se stabilesc in scrot. In cele mai multe cazuri de testicule necoborate, doar un singur testicul este absent. In aproximativ unul din zece cazuri, ambele testicule lipsesc.

Diagnostic si Tratament

Trei sferturi din testicule necoborate se rezolva, de obicei, pana la varsta de 3 luni si 99 % se rezolva intr-un an, fara nici o interventie. Rezolutia apare ca testiculul (sau testiculele), coboara din canalul inghinal (un culoar mic intern care ruleaza de-a lungul abdomenului) in sacul scrotal.

Terapia hormonala folosind gonadotropina corionica umana, gonadotrofina hormonului de eliberare sau de testosteron este folosita uneori pentru a incuraja aceasta miscare. Medicamente pot fi prescrise, de asemenea. Chirurgia este necesara pentru cazurile persistente pentru a preveni deteriorarea si infertilitatea. ...