Cistocel


Pelvis/Bazin | Urologie | Cistocel (Disease)


Un cistocel este o afectiune care apare atunci cand peretele dintre vezica unei femei si vaginul ei slabeste si permite vezicii urinare sa se ofileasca in vagin. Aceasta conditie poate provoca disconfort si probleme cu golirea vezicii urinare. Alte nume pentru cistocel este prolapsul vezicii urinare.

Cauze si factori de risc

Exista doua tipuri de probleme care pot cauza prolapsul vezicii din pozitia sa normala si acelea sunt: scurgere urina nedorita si golirea incompleta a vezicii urinare. La unele femei, provoaca scurgeri de urina atunci cand femeia tuseste, stranuta, rade, sau se deplaseaza in orice mod care pune presiune asupra vezicii urinare.

Factorii de risc includ tot ceea ce pune presiune pe pelvis, cum ar fi sarcina si nasterea, excesul de greutate, fumatul si bolile cronice pulmonare cu tuse. Ridicarea repetitiva de copii, sau greutati grele la locul de munca sau in sala de sport pot provoca, de asemenea, un cistocel. Unele femei au un istoric familial puternic de prolaps.

Diagnostic si Tratament

Optiunile de tratament variaza de la nici un tratament pentru un cistocel usor pana la o interventie chirurgicala pentru un cistocel serios. Daca un cistocel nu este neplacut, medicul poate recomanda doar evitarea ridicarii de greutati sau de incordare care ar putea provoca cistocelul sa se agraveze. Daca simptomele sunt moderat neplacute, medicul poate recomanda un pesar, un dispozitiv plasat in vagin pentru a tine in loc vezica urinara. Ovulele vin intr-o varietate de forme si dimensiuni pentru a permite medicului pentru a gasi potrivirea cea mai confortabila pentru pacienta. Ovulele trebuie sa fie eliminate in mod regulat pentru a evita infectia sau ulcere.

Chirurgia poate fi necesara in cazul cistocelelor mari pentru a muta inapoi vezica intr-o pozitie mult mai normala. Aceasta operatiune poate fi efectuata de catre un medic ginecolog, urolog sau uroginecologist.

...