Umflare abdominală


Abdomen | Medicină generală | Umflare abdominală (Disease)


Umflarea abdomenului sau extinderea abdomenului este orice balonare, distensie sau extindere a zonei dintre piept si vintre.

Abdomenul, de asemenea, cunoscut sub numele de burta este format din mai multe organe, inclusiv stomac, intestine, vezica biliara, ficat, pancreas si numeroase vase de sange. Prezenta aerului în stomac sau intestin poate provoca distensie inconfortabila, balonarea abdomenului. Unele femei experimenteaza distensie abdominala datorata retentiei de apa temporara, chiar înainte de menstruatie.

Cauze si factori de risc

Unele cauze pot fi grave. De exemplu, ascita (acumularea de lichid intre organe) poate fi un simptom de cancer sau boli de inima, rinichi, sau ficat; umflarea poate fi, de asemenea, din cauza obstructiei intestinala sau unui chist ovarian. Umflarea abdomenului este un simptom comun al bolilor usoare pâna la grave, cum ar fi calculi biliari, supraalimentarea, intoxicatie alimentara, pancreatita, boli de ficat, si sarcina.

Umflarea abdomenului poate fi generalizata, care apar de-a lungul abdomenului, sau poate fi prezenta într-o zona mica de burta, numits masa abdominala. Umflarea abdomenului, care este asociat cu ameteli, dificultati de respiratie, lesin, sau îngalbenirea pielii (icter), poate fi un simptom al unei conditii grave, care poate pune viata în pericol.

Diagnostic si Tratament

Diagnosticarea cauzei de baza poate implica raze X abdominale, ecografii, laparotomie, sau laparoscopie. În ascita, lichidul unora dintre organe poate fi drenat pentru examinare. Tratamentul este ales în functie de cauza de baza.

...