Demenţă cu corpi Lewy


Cap | Neurologie | Demenţă cu corpi Lewy (Disease)


Dementa este un termen folosit adese pentru a descrie simptomele unui grup mare de boli care provoaca un declin progresiv in functionarea unei persoane. Simptomele de dementa includ pierderea de memorie, intelect, ratiune, abilitatile sociale si reactii emotionale normale.

Cele mai frecvente tipuri de dementa sunt progresive. Simptomele constau de obicei in: confuzie, pierderi de memorie, iluzii, halucinatii, probleme de mers, probleme de vorbire, insomnie, iritabilitate, depresie.

Cauze si factori de risc

Dementa cu corpi Lewy este cauzata de degenerarea si moartea celulelor nervoase din creier. Numele vine de la prezenta unor structuri anormale sferice numite corpi Lewy in interiorul celulelor - se crede ca acestea pot contribui la moartea celulelor creierului.

Pacientii care sufera de dementa cu corpi Lewy au tendinta de a vedea lucruri (halucinatii vizuale) sau experimenteaza rigiditate sau tremor (parkinsonismul), iar starea lor tinde sa fluctueze destul de rapid, de multe ori de la ora la ora sau la zi cu zi. Aceste simptome fac diferenta de boala Alzheimer.

Diagnostic si Tratament

Tratamentul este simptomatic, care implia adesea utilizarea de medicamente pentru a controla simptomele parkinsoniene si psihiatrice. Cu toate acestea, pacientii trebuie sa fie constienti de faptul ca medicamentele antiparkinsoniene, care ar putea ajuta la reducerea tremorului si pierderea miscarilor musculare pot inrautati simptomele, cum ar fi halucinatii si iluzii.

In mod similar, medicamentele neuroleptice prescrise pentru simptomele psihiatrice pot agrava, de fapt, semnificativ simptomele de circulatie. In general, medicamente antipsihotice atipice sunt mai de succes decat droguri mai vechi, cum ar fi haloperidol.

...