Carii dentare


Gura | Odontologie | Carii dentare (Disease)


Cariile dentare sunt gauri in cele doua straturi exterioare ale unui dinte numit smalt si dentina, de obicei, cauzate de bacterii din gura si datorita igienei orale precare. Smaltul este suprafata exterioara, alba, tare si dentina este stratul galben chiar sub smalt. Ambele straturi servesc pentru a proteja tesutul viu interior al dintelui numit pulpa, unde se gasesc vasele de sange si nervii. Cariile dentare sunt comune, afecteaza peste 90% din populatie. Cavitati mici pot sa nu provoace durere, pot fi neobservat de catre pacient. Cele mai mari cavitati pot colecta alimente, si pulpa interioara a dintelui afectat poate deveni iritata de toxine bacteriene, alimentele care sunt reci, calde, acre, dulci sau cauzatoare de durere de dinti.

Cauze si factori de risc

Prezentarea cariilor este foarte variabila. Cu toate acestea, factorii de risc si etapele de dezvoltare sunt similare. Initial poate aparea ca o mica zona albicioasa (carii cu suprafata neteda), care se poate dezvolta in cele din urma intr-o carie mai mare. Uneori, cariile pot fi vizibile direct.

O persoana care se confrunta cu carii poate sa nu fie constient de boala. Inainte ca si caria sa se formeze, procesul este reversibil, dar odata ce se formeaza o cavitate, structura dintelui pierdut nu poate fi regenerat. O leziune maro stralucitoare sugereaza ca la un moment dat cariile dentare au fost prezente, dar procesul de demineralizare a fost oprit, lasand o pata. O pata maro, care este opaca si slaba in aparenta este, probabil, un semn de carii active. Simptomele pot consta in: durere de dinti, dureri la nivelul maxilarului, dureri faciale, frig sau intoleranta la caldura, umflarea gingiilor.

Diagnostic si tratament

Tratamentul initial pentru cariile dentare mici includ apa de gura si fluor. Daca suprafata dintelui a fost deteriorata permanent, plombele dentare sunt folosite pentru a repara deschiderile si pentru a sigila dintele. Acest lucru previne deteriorarea suplimentara a dintelui. In cazul in care suprafata vizibila a dintelui a fost deteriorata, o parte din dinte poate fi scos si o coroana, trebuie sa fie plasata peste dintele ramas.

In unele cazuri, prejudiciul se produce in interiorul dintelui. In acest caz, interiorul dintelui este inlocuit cu o umplutura, care se numeste canal. Pentru cazurile severe, intregul dinte trebuie sa fie eliminate.

...