Diabet zaharat (glicemie crescută)


Abdomen | Endocrinologie şi Metabolism | Diabet zaharat (glicemie crescută) (Disease)


Un pacient care sufera de diabet zaharat are o boala cronica in care organismul este incapabil de a reglementa in mod corespunzator glucoza din sange. Ca urmare, nivelul de zahar din sange devine anormal de mare. Zaharul din sange, sau glucoza, este o sursa importanta de energie pentru toate celulele din organism. Insulina este un hormon produs de pancreas. Insulina regleaza nivelul de glucoza in sange.

Cele trei tipuri principale de diabet zaharat (DZ) sunt:

(1) Tip 1 rezultat din esecul organismului de a produce insulina, si necesita in prezent persoana sa isi injecteze insulina.

(2) Tip 2 rezultat din rezistenta la insulina, o afectiune in care celulele nu reusesc sa utilizeze insulina in mod corespunzator, uneori combinate cu un deficit de insulina absoluta.

(3) Diabetul gestational este atunci cand femeile gravide, care nu au avut niciodata diabet inainte, au un nivel ridicat de glucoza din sange in timpul sarcinii. El poate preceda dezvoltarea DZ tip 2.

Cauze si factori de risc

Diabetul zaharat, este un grup de boli metabolice in care o persoana are glucoza din sange ridicata, fie pentru ca organismul nu produce suficienta insulina, sau pentru ca celulele nu raspund la insulina care este produsa. Aceasta hiperglicemie produce simptomele clasice ale poliurie (urinare frecventa), polidipsie (sete crescuta) si polifagie (foame a crescut).

In timp, diabetul poate duce la orbire, insuficienta renala, si leziuni ale nervilor. Aceste tipuri de daune sunt rezultatul deteriorarii vaselor mici, denumita boala microvasculare. Diabetul este, de asemenea, un factor important in accelerarea intaririi si ingustarii arterelor (ateroscleroza), care duc la accidente vasculare cerebrale, boli coronariene de inima, boli ale vaselor mari de sange. Aceasta este mentionata ca boala macrovasculara.

Diagnostic si Tratament

Masuratorile glucozei se efectueaza din timp in timp si ca factor determinant dimineata, postprandial. Un hemoglobina A1C poate masura succesul de a controla nivelul de glucoza-a lungul timpului.

Uneori, diabetul de tip 2 poate fi gestionat prin modificarea stilului de viata, cum ar fi pierderea in greutate, dieta de control, si exercitii fizice. Antidiabeticele sunt tipul de medicamente care sunt folosite in mod normal. Insulina poate fi necesara pentru a controla nivelul de glucoza.

...