Iritaţie provocată de scutec


Piele | Pediatrie | Iritaţie provocată de scutec (Disease)


Descriere

Un copil cu eruptii cutanate de scutec are iritatii ale pielii acoperite de scutec. Simptomele pot include: pielea inflamata (pielea din jurul anusului si zona genitala arata rosu si umed), vezicule (pielea se poate usca si apoi cojii, lasând urme), raspândirea (eruptii cutanate se pot raspandi pe burta si fese) , ulcere (ulcere mici se pot forma uneori pe pielea sanatoasa în apropierea zonei de eruptii cutanate).

Toate aceste daune la nivelul pielii sunt foarte inflamatoare si copilul poate fi foarte tulburat, mai ales atunci când urineaza , si ajunge în contact cu eruptii cutanate. Multi copii cu eritemului fesier nu dorm bine, trezindu-se de multe ori din cauza durerii.

Cauze si factori de risc

Iritatia de scutec este cauzata de expunerea constanta la urina si fecale. Alte cauze de eruptii cutanate de scutec includ infectii fungice cutanate, impetigo si dermatita alergica. Eruptiile cutanate de scutec sunt foarte frecvente si raspund bine la îngrijirea la domiciliu.

Unii bebelusi obtin eritemului fesier, indiferent de cât de bine sunt îngrijiti. Altii nu primesc eruptii cutanate de scutec, chiar si atunci când acestia nu sunt schimbati foarte des. Unii copii pot avea pielea foarte sensibila si eruptiile pot aparea pe alte parti ale corpului lor. Altele pot avea infectii, cum ar fi candidoza, care fac eruptii cutanate mai rau. Unii copii cu eruptii cutanate de scutec o pot primi doar atunci când acestia au o raceala sau o alta boala virala.

Diagnostic si Tratament

Cel mai bun tratament pentru eruptii cutanate de scutec este evitarea agentilor precipitanti care au dus la iritare si a regiunilor secundar infectate de bacterii ale pielii sau drojdie de bere. Schimbarile frecvente de scutec limita scaunul si expunerea urinei la zona si ramâne fundamentul pentru prevenirea si gestionarea de dermatita de scutec.

Aplicarea unguentelor care contin fie vaselina sau oxid de zinc asigura o bariera eficienta împotriva iritante pentru piele si pentru a diminua frecarea pielii iritate

...