Colită cu Clostridium difficile


Abdomen | Gastroenterologie | Colită cu Clostridium difficile (Disease)


Clostridium difficile (C. difficile) este o bacterie care este legata de bacteria care cauzeaza tetanosul si botulismul. Bacteria C. difficile are doua forme, o forma activa, infectioasa, care nu poate supravietui in mediu pentru perioade prelungite, precum si o forma nonactiva, neinfectioasa, numita spor, care poate supravietui in mediu pentru perioade lungi de timp. Desi sporii nu pot provoca infectii in mod direct, atunci cand sunt ingerati se transforma in forma activa, infectioasa.

O persoana cu colita pseudomembranoasa are inflamatie severa a colonului, cauzata de tratamentul cu antibiotice. Antibioticele omoara bacteriile care in mod normal traiesc in colon. Acest lucru duce la o cresterea exagerata a bacteriilor, numite Clostridium difficile, care invadeaza peretele colonului si cauzeaza inflamatie. Aproximativ 1 din fiecare 15. 000 de persoane tratate cu un antibiotic dezvolta colita pseudomembranoasa.

Cauze si factori de risc

Intr-un procent foarte mic din populatia adulta, C. difficile bacterii se gaseste in mod natural in intestin. Alte persoane ingera accidental sporii de bacterii in timp ce sunt pacienti intr-un spital, azil de batrani, sau facilitate similara.

Atunci cand bacteriile sunt intr-o colon in care flora normala intestinala a fost distrusa (de obicei, dupa ce un antibiotic cu spectru larg, cum ar fi clindamicina a fost folosit), intestinul devine infectat cu C. difficile. Acest lucru este daunator, deoarece suprapopularea bacteriile elibereaza toxine care pot cauza balonare si diaree, dureri abdominale, care pot deveni grave.

Infectiile cu C. difficile sunt cele mai frecvente cauze de colita pseudomembranoasa, si, in cazuri rare, aceasta poate progresa la megacolon toxic, care poate pune viata in pericol.

Diagnostic si Tratament

Primul pas in tratarea C. difficile este de a opri tratamentul cu antibiotice care a declansat infectia, atunci cand este posibil. Pentru boala usoara, aceasta poate fi suficient pentru a ameliora simptomele. Dar multi oameni au nevoie de tratament suplimentar.

...