Difterie (infecţie respiratorie)


Gât | Otorinolaringologie | Difterie (infecţie respiratorie) (Disease)


Difteria este o boala contagioasa transmisa prin contact fizic direct sau respiratia secretiilor aerosolilor persoanelor infectate. Din punct de vedere istoric este destul de comuna, difteriei a fost in mare masura eradicata in tarile industrializate prin vaccinare pe scara larga.

Semne si simptome ale difteriei pot include: rinoree, dureri severe in gat, febra, stare generala de rau (stare de rau), umflarea ganglionilor limfatici in gat, un strat negru pe membranele gatului, care este alcatuit din bacterii si celule moarte, probleme respiratorii, probleme de inghitire. Cu difteria cutanata, simptomele sunt, de obicei, mai blande si pot include pete galbene sau rani (similare cu impetigo) pe piele.

Cauze si factori de risc

O persoana cu difteria are o infectie cauzata de bacteria Corynebacterium diphtheriae,. Aceste bacterii infecteaza laringe, amigdalele, si gatul. Bacteriile Corynebacterium produc o toxina care distruge tesutul in gat si laringe. Rar, difteria se poate raspandi la inima, rinichii si sistemul nervos. Uneori, difteria cauzeaza o infectie a pielii. Rana este in gat, inflamata si cu puroi si poate fi inconjurata de patch-uri de piele gri. Aceasta conditie este cunoscuta sub numele de difterie cutanata. Este destul de rara in tarile dezvoltate.

Cu progresia difteriei respiratorie, persoana infectata poate dezvolta, de asemenea, o membrana aderenta gri (pseudomembrane) ce se formeaza de-a lungul tesuturilor ce captusesc amigdalele si / sau nazofaringele. Persoanele cu boala severa pot dezvolta, de asemenea, unflarea ganglionilor limfatici, ceea ce duce la un aspect de gat de taur. Extinderea pseudomembranelor in laringe si trahee poate duce la obstructia cailor respiratorii, sufocare si chiar moartea.

Persoanele pot muri din cauza asfixierei atunci cand membrana obstructioneaza respiratia. Alte complicatii ale difteriei respiratorii sunt cauzate de toxina difterie lansata in sange, care duce la insuficienta cardiaca.

Diagnostic si Tratament

Copiii si adultii care au adeseori difterie trebuie sa fie spitalizati pentru tratament. Acestea pot fi izolate intr-o unitate de terapie intensiva, deoarece difteria se poate raspandi cu usurinta la oricine neimunizat impotriva bolii. ...