Anevrism disecant al aortei


Piept | - Altele | Anevrism disecant al aortei (Disease)


Anevrismele pot aparea oriunde de-a lungul sistemului circulator, dar cel mai frecvent se dezvolta de-a lungul aortei (artera principala care ruleaza lungimea trunchiului din inima) si în vasele de sânge ale creierului. Anevrismele sunt potential fatale în cazul în care apare ruptura. Moartea se poate produce în câteva minute.

Aproximativ 96% din persoanele cu disec?ie de aorta prezinta durere severa, care a avut un debut brusc. Aceasta poate fi descrisa ca o ruptura, sau de junghi sau ascu?ite în caracter. 17% dintre persoanele fizice vor simti ca durerea migreaza pe masura ce disectia aortei se extinde în jos. Localizarea durerii este asociata cu locul de disectie.

Cauze si factori de risc

Disectia de aorta apare atunci când o ruptura în peretele interior al aortei face sa curga sange intre straturile de peretele aortei si desparte straturile. Disectia de obicei se extinde anterograda, dar se poate extinde retrograd de la zona de ruptura intimala. Disectie de aorta este o urgenta medicala si poate duce rapid la moarte, chiar si cu tratament optim. În cazul în care disectia aortei prezinta o ruptura complet deschisa (prin toate cele trei straturi), apar pierderi masive de sange si rapide. Disectiile aortice rezultate in ruptura au o rata de mortalitate de 80%, si 50% dintre pacienti mor înainte de a ajunge chiar si la spital.

Diagnostic si Tratament

Toate disectiile acute ascendente aortice necesita interventie chirurgicala de urgenta pentru a preveni ruptura si moartea. Extinderea cronica a aortei ascendente de la anevrism sau disectii anterior nerecunoscute si netratate sunt reparate electiv atunci când ajung la 6 cm, în dimensiune si chirurgia poate fi recomandata la cel putin 4. 5 cm in dimensiune, daca pacientul are una dintre mai multe tulburari ale tesutului conjunctiv sau un istoric familial de aorta rupta.

...