Coagulare intravasculară diseminată


General sau altele | Hematologie | Coagulare intravasculară diseminată (Disease)


Coagulare intravasculara diseminata duce la formarea de cheaguri de sange mici, in interiorul vaselor de sange in intreg organismul. Intrucat cheagurile mici consuma proteine de coagulare si trombocite, coagularea normala este perturbata si apar sangerari anormale din piele (de exemplu, de la zonele in care au fost luate probele de sange), tractul gastro-intestinal, tractul respirator si ranile chirurgicale. Cele mai mici cheaguri de asemenea, perturba fluxul sanguin normal la organe (cum ar fi rinichi), ce rezulta in functionarea defectuoasa.

O persoana cu coagulare intravasculara diseminata are o insuficienta a sistemului de coagulare a sangelui ce pune in pericol viata, care determina formarea cheagurilor de sange, in interiorul arterelor si venelor.

Simptomele comune ale coagularii intravasculare diseminate includ sangerarea gingiilor, tuse cu sange, sangerari menstruale abundente, varsaturi cu sange, sangerari rectale, sange in scaun, scaun negru, si sangerari nazale. Alte simptome includ confuzie, tuse, febra, si o eruptie care arata ca vanataile vaselor de sange sparte in piele.

Cauze si factori de risc

Coagulare intravasculara diseminata (CID), de asemenea, cunoscut sub numele de coagulopatie intravasculara diseminata sau coagulopatie de consum, este o activare patologica de coagulare (cheaguri de sange), mecanisme care se intampla ca raspuns la o varietate de boli.

Coagularea intravasculara diseminata este rara, dar poate sa apara ca o complicatie a pierderii de sange severe, infectii severe, si arsuri grave. Alte cauze includ traumatism cranian, boli de ficat, sepsis.

Diagnostic si Tratament

Itoricul si examenul fizic vor fi efectuate. Testele de sange sunt necesare pentru a diagnostica tulburarea. Aceste teste vor demonstra trombocite scazute, precum si defecte de coagulare a sangelui. Se cauta de asemenea cauza principala care cauzeaza CID. Trtamentul cauzei principale este extrem de important. Transfuzia de proteine din sange este necesara de asemenea. Ocazional heparina, un anticoagulant, este prescrisa.

...