Înec


Piept | Pneumologie | Înec (Disease)


Inecul este moartea de la asfixare din cauza sufocarii cauzata de patrunderea apei in plamani si prevenirea absorbtiei de oxigen duce la hipoxie cerebrala. Aproape inecare este supravietuirea unui eveniment care implica pierderea constientei prin inec sau prin inhalare de apa si poate duce la complicatii secundare grave, inclusiv decesul, dupa eveniment.

Rata de deces datorita inecului nu reflecta morbiditatea potentiala (invaliditate) din cauza leziunilor creierului al celor care supravietuiesc unui episod de inec.

Cauze si factori de risc

Inecul apare atunci cand apa vine in contact cu laringele (caseta de voce).

Dupa o suflare initiala, exista o oprire voluntara a respiratiei. Aceasta este urmata de un spasm al laringelui si dezvoltarea hipoxemiei, sau scaderea nivelului de oxigen in sange.

Lipsa de oxigen cauzeaza metabolismul aerob sa se opreasca, iar corpul devine acidotic. Daca nu sunt corectate rapid, lipsa de oxigen, in asociere cu prea mult acid poate duce la probleme cu sistemul electric de conducere al inimii (stop cardiac) si la lipsa aportului de sange la creier.

In timp ce scade functia organismului, laringele se poate relaxa si permite apei sa patrunda in plamani. Cu toate acestea, pana la 20% din victime au spasme persistente ale laringelui, si apa nu este aspirata (acest lucru a fost cunoscut anterior ca inec uscat).

Aproape de inec inseamna o persoana ce e aproape de moarte, deoarece nu e capabil sa respire, deoarece este sub apa. Definitia oficiala este supravietuirea pentru mai mult de 24 de ore dupa ce a fost salvat. Se estimeaza ca 6,000-8,000 de oameni mor in fiecare an de la inec. Cele mai frecvente cauze sunt: consumul de alcool, traumatisme craniene, tentativa de suicid, mersul pe gheata subtire, abilitati slabe de inot, copii mici nesupravegheati in jurul de apei, si incercarea de a salva pe cineva care se ineaca.

Diagnostic si Tratament

Testarea va fi efectuata in conformitate cu gravitatea leziunilor si durata in care pacientul a fost sub apa. Dupa scoaterea din apa, manevrele de resuscitare sunt esentiale pentru supravietuire. Pana la o treime din pacienti sufera leziuni cerebrale de la moderate pana la grave.

Tratamentul in spital va depinde de leziunile asociate, si cat timp pacientul a fost sub apa. Unii pacienti vor putea sa mearga acasa dupa o perioada de observatie, in timp ce altii vor avea nevoie de internare.

...