Cetoacidoză alcoolică


General sau altele | Medicină generală | Cetoacidoză alcoolică (Disease)


Cetoacidoza alcoolica este acumularea de corpi cetonici în sânge. Atunci când organismul descompune grasimea pentru energie un tip de acid numit cetona se formeaza. Conditia este o forma acuta de acidoza metabolica.

Simptomele includ: dureri abdominale, agitatie, nivelul schimbat de vigilenta, ceea ce poate duce la coma, confuzie, oboseala, miscarea lenta, letargie, respiratie profunda neregulate, rapida (semnul lui Kussmaul), pierderea poftei de mâncare, greata si varsaturi, simptome de deshidratare, cum ar fi ameteli, stare de confuzie, si sete.

Cauze si factori de risc

Cetoacidoza alcoolica este cauzata de consumul excesiv de alcool. Acesta este cel mai adesea vazuta într-o persoana subnutrita care bea cantitati mari de alcool in fiecare zi.

Diagnostic si Tratament

Testele care pot fi efectuate sunt: gazele arteriale pentru a masura echilibrul acid / baza si nivelul de oxigen din sânge, nivelul de alcool din sânge, biochimice sanguine, cum ar fi CHEM-20, toxicologie (otrava), screening si corpi cetonici în urina. Cetoacidoza alcoolica poate fi o tulburare ce pune viata în pericol. Complicatiile pot include: hemoragii gastro-intestinale, pancreatita (inflamatie a pancreasului) si pneumonie.

Tratamentul urmareste refacerea volumului extracelular prin administrarea de dextroza si solutii saline. Carbohidratii si reinlocuirea lichidiana pot supresa fenomenele care conduc la cetoacidoza alcoolica prin cresterea nivelului de insulina si inhibarea eliberarii de glucagon si altor hormoni contrareglatori. Dextroza stimuleaza oxidarea NADH si ajuta la normalizarea raportului NAD+/NADH. Se administreaza tiamina pentru a diminua riscul de encafalopatie Wernicke sau sindrom Korsakoff.

...