Dislexie


Cap | Pediatrie | Dislexie (Disease)


O persoana cu dislexie are o afectiune in care creierul are probleme cu traducerea literelor scrise, sau cuvintelor, in sensul limbii. Dislexia este cea mai comuna afectiune de invatare la copii si persista de-a lungul vietii. Severitatea dislexiei poate varia de la usoara pana la severa. Dislexia tratata mai devreme are rezultat mai favorabil, cu toate acestea, nu este niciodata prea tarziu pentru persoanele cu dislexie sa invete sa isi imbunatateasca competentele lingvistice.

Zonele comune includ probleme de ortografie, intelegerea, citirea si identificarea de cuvinte. Estimarile variaza, dar pana la cinci la suta din populatie se crede ca au dislexie.

Cauze si factori de risc

Cei care au dislexie tind sa aiba nivele de inteligenta ridicat, dar au deprinderi slabe de citit. In ciuda cercetari intensive, cauzele exacte raman necunoscute. In timp ce majoritatea oamenilor afectati in cele din urma invata sa citeasca, ei pot avea probleme grave de ortografie daca nu primesc sprijin si educatie de specialitate. Dislexia nu este un simptom de inteligenta scazuta.

Diagnostic si Tratament

Nu exista nici un leac pentru dislexie, dar indivizii dislexici pot invata sa citeasca si sa scrie, cu sprijin educational adecvat. Exista tehnici, si ajutoare tehnice, care gestioneaza sau chiar ascund simptomele tulburarii. Deoarece stresul si anxietatea sunt contribuitori la punctele slabe ale unui dislexic de a absorbi informatii, eliminarea acestora pot ajuta la imbunatatirea intelegerii.

...